BIH

Dawid Howell: Britanska politika ima historijski interes za vaš region

Piše: S. NUMANOVIĆ

29.7.2017

Istragom o Balkanu mi želimo vidjeti kakva će biti vanjska i uopće politika Velike Britanije nakon napuštanja Evropske unije (Brexita), kaže u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ lord David Howell.

Ovaj poslanik gornjeg doma britanskog parlamenta predsjednik je Komiteta za međunarodne odnose.

Velika istraga

On će voditi detaljnu istragu o interesima i potencijalima Velike Britanije za djelovanje na Balkanu. Britanski parlament nedavno je objavio da pokreće ovu veliku istragu kako bi utvrdio šta ta država može uraditi kako bi pomogla ovom regionu, ali i kolika će njena snaga biti na međunarodnoj političkoj sceni.

Jedan od posebnih segmenata istrage tiče se odnosa koje neke od balkanskih država grade s Rusijom i u kojoj su mjeri oni skopčani s tješnjom vojnom saradnjom s Moskvom. Lord Hauel u razgovoru za naš list ističe da Komitet očekuje odgovore na niz pitanja. Objašnjava da je istraga inicirana ponajviše Brexitom.

- Mnogo aspekata naše vanjske politike mora se ponovo proanalizirati. Balkan je savršen primjer za to. To je region u kojem je Velika Britanija historijski igrala važnu ulogu.

No, od okončanja balkanskih sukoba, većina naše interakcije s Balkanom vođena je kroz EU. Zato je vrlo bitno dobro razmotriti, nakon što napustimo Uniju, kako ćemo pristupiti Balkanu i njegovim problemima – kaže on.

Zamoljen da detaljnije pojasni zašto baš Balkan, a ne Arapski poluotok ili Daleki istok, naprimjer, lord Hauel kaže da je motiv nađen u nedavnoj izjavi premijerke Theresa May date u Domu lordova da je britanski angažman na Balkanu pomogao ovoj državi da „pokaže da ćemo nastaviti igrati vodeću ulogu u Evropi, dugo nakon što napustimo EU“.

- Pitanja koja muče Balkan često se direktno odražavaju na nas. Stoga je način na koji se nosimo s balkanskim izazovima najbolji indikator kako bi i naša vanjska politika mogla izgledati - kaže naš sagovornik.

Ko će svjedočiti

On nije želio ulaziti u detalje ko su osobe koje će biti pozvane da svjedoče pred istražnim tijelima Komiteta.

Jedna od osoba koje će iznijeti svoje poglede na britansku politiku na Balkanu nakon Brexita bit će i lord Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik za BiH. Lord Hauel nije želio govoriti o tome ko će još biti pozvan da odgovara na pitanja Komiteta za međunarodne odnose.

- Još nismo odlučili koga ćemo sve pozvati. Komitet sada traži da zainteresirani prilože svoja pisana svjedočenja.

Kako istraga bude odmicala, tako ćemo na našoj web-stranici objavljivati njene detalje – kaže lord Howell.

Plan je, kako je ranije objavljeno, da se do kraja godine završe sva svjedočenja i ispitivanja, a da do kraja februara Komitet objavi opsežnu analizu i preporuke djelovanja britanske vanjske politike.

Uloga baronese Helić

Upitan je li istragu inicirala članica gornjeg doma britanskog parlamenta baronesa Arminka Helić, lord Hauel kaže da je to tijelo donijelo odluku.

- Komitet je jednoglasno zaključio da se time trebamo baviti. Baronesa Helić jedna je od članica tog tijela - rekao je Howell. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.