U centru Banje Luke viđena rijetka vrsta sove

Autor: Srna
13.10.2017 11:13
A
A
A

U Banjoj Luci  uočena je rijetka vrsta sove - uralska ili dugorepa, koja je i zakonom zaštićena, saopćeno je iz banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Iz Društva navode da je sova uočena jučer u blizini Ulice Jovana Dučića, ali da se ubrzo udaljila. 

- Građani su nam jučer ujutro javili da se na više lokacija u centru Banje Luke viđa krupna sova, koju proganjaju vrane i druge gradske ptice. Ustanovili smo da je riječ o rijetkoj i malobrojnoj vrsti – dugorepa sova (strix uralensis), drugoj po veličini sovi, koja se kod nas može naći - navode iz Društva.

Kada su se uvjerili da sova nije povrijeđena, članovi Društva su je, izbjegavajući hvatanje, naveli da napusti centar, kako se ne bi povrijedila. 

Iz Društva ocjenjuju da je riječ o mladoj ptici, koje starije sove proganjaju sa svojih teritorija, a približavaju se gradovima u potrazi za hranom.

Iz Društva podsjećaju da je ova vrsta sove zakonom zaštićena i apeluju da ukoliko građani dođu u situaciju da vide povrijeđenu jedinku, obavijeste Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, ali da je nikako ne hvataju i ne uznemiravaju, jer bi se mogla osjetiti ugroženom i povrijediti nekog. 

- Uralska sova gnijezdi se u brdskim i planinskim šumama i kao krupna vrsta naraste do 50-60 centimetara dužine sa rasponom krila do 130 centimetara - pojašnjavaju iz Društva.

Starije ptice su jako agresivne u toku odgajanja mladih. Hrane se pretežno glodarima i to puhovima, voluharicama, miševima, pacovima..., pa su zbog ishrane jako korisne životinje, navodi se u saopćenju.