BIH

Haški tribunal: Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Avaz.ba

22.11.2017

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen je u srijedu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. 

- Vijeće vas osuđuje na kaznu doživotnog zatvora - rekao je predsjednik sudskog vijeća Alfons Ori.

Od 11 tačaka optužnice kriv za 10

Mladić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladić nije kriv po tački 1. - genocid u šest bh. općina, ali  da je kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

Kriv je za tačku 2. genocid, tačku 3. progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4.  istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5. ubistvo, zločin protiv čovječnosti, tačku 6. ubistvo, kršenje zakon i običaja ratovanja, tačku 7. deportacija, zločin protiv čovječnosti, tačku 8. nehumano i prisilno premještanje, tačku 9. terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10. protupravni napadi na civile, tačku 11. uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Suđenje generalu Vojske RS Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.