BIH

Popov za Avaz.ba o presudi Mladiću: Samo je djelimično namirena pravda prema nevinim žrtvama

Piše: Al. Ti.

22.11.2017

Presudom Haškog tribunala Ratko Mladić  optužen je danas na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.  

Srbijanski politički analitičar Aleksandar Popov je za Avaz.ba kazao kako je današnja presuda očekivana.

- Kazna doživotnog zatvora je očekivana, tim prije, jer su njegovi podređeni Vujadin Popović i Ljubiša Beara prethodno osuđeni na doživotne kazne, pa bi bilo nelogično da i njihov nadređeni dobije blažu kaznu - rekao je Popov.

Dodao je kako je od čelnika RS prije nekoliko dana čuo da, ukoliko Mladić bude osuđen, to bi od njega napravilo heroja kod običnog naroda.

- To bi bilo tačno, samo u slučaju kada bi bio nevino osuđen. Međutim, sa ovakvom presudom samo djelimično je namirena pravda prema nevinim žrtvama za koje je odgovoran, kao i onima koji su odvijali torture u ime vojske RS, kojom je Mladić komandovao. Međutim, od njega mogu praviti heroja samo oni koji relativizacijom ili poricanjem zločina iz 90-ih stvaraju politički kapital i atmosferu u regionu za moguće buduće sukobe - ističe Popov.

Naglasio je da ovom presudom Haški tribunal ulazi u završnicu svoga postojanja.

- Sud se zatvara krajem godine. Neke njegove presude nisu bile baš sasvim logične, ali je sigurno da nije bilo njega, mnoge počinioce zločina iz 90-ih godina ne bi stigla ruka pravde - zaključuje Popov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.