BIH

Arnaut: Prekidom sjednice Predstavničkog doma grubo je prekršen Ustav BiH

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

29.11.2017

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH, iako smatra da današnja presuda Haškog tribunala nije razlog za prekid sjednice Predstavničkog doma, ipak nije pojasnio zašto nakon pauze, kada je održana sjednica Kolegija, nije bilo uobičajenog poziva poslanicima za ulazak u salu i zašto je odluku o prekidu zasjedanja donio Kolegij, a ne Predstavnički dom.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, istakao je da presuda nije bila razlog za prekid današnje sjednice Doma, te da je način na koji je prekinuta protuustavan, kao i da je ovakvo ponašanje Kolegija ne samo igranje sa PSBiH nego igranje s BiH i građanima. Posebno, zbog toga, jer je 53. sjednica Predstavničkog doma do sada prekidana tri puta.

- Ne postoji valjan razlog za protuustavno obustavljanje sjednice Državnog parlamenta. Ne samo da poslanici nisu o tome glasali nego su o svemu saznali od medija. Ako je Kolegij sam odlučio da prekine sjednicu, Ustav je time grubo prekršen. Ovo je treći put da se HDZ BiH i SDS igraju s ovom državom, njenim Ustavom i njenim građanima, a da im SDA kroz Šefika Džaferovića sve više popušta - kazao je Arnaut. 

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović, također, smatra da nije bilo razloga za prekid zasjedanja, te je napomenuo da je, osim 53. danas trebala biti održana i 54. sjednica Doma, jer su na dnevnom redu obje sjednice, bila važna pitanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.