BIH

Nihad Kantardžić: Bandić bakšiš daje ispod ruke, a Mamić ga ne krije

Za Bandića kaže da je bio galantan

H. ČALIĆ

25.2.2018

Kad je prije 30 i više godina Nihad Kantardžić Điđi iz Gračanice s torbom i harmonikom na leđima sjeo u voz i otputovao u Zagreb da tamo svira i pjeva, ni slutio nije da će u hrvatskoj prijestonici nastaviti živjeti. 

Za noć potroše

Još je manje očekivao da će tri decenije poslije među tridesetak vrsnih pjevača osvojiti “BH. muzički Oskar za dijasporu”. Proslavio ga je sa svojima u Gračanici.

- Nije bilo nimalo lako snaći se u novoj sredini uz slavonske, zagorske, dalmatinske pjesme... Sa Bosancima, kojih je tada bio pun Zagreb, bilo je mnogo lakše. Otpjevam im sevdalinku “Bosno moja” i eto bakšiša. Neki od njih, kad prime plaću zarađenu na baušteli, dođu u kafanu i potroše je za noć pa se nemaju čime kući vratiti - sjeća se Nihad tih dobrih vremena.

Oženjen je Zagrepčankom i otac je troje djece. Kaže da je u tom gradu veliki šoumen te da je malo kafana u kojima nije svirao.


Kantardžić na druženjima i s Goranom Bregovićem

Posebne prilike

- Zabavljao sam Roberta Prosinečkog, Ivana Rakitića, Zdravka Mamića… Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je galantan, ali bakšiš daje ispod ruke, da se to ne slika, a Mamić je po tome na prvom mjestu. Pjevao sam u posebnim prilikama i s bh. zvijezdama Halidom Bešlićem, Goranom Bregovićem, družio se sa Stjepanom Mesićem, velkim prijateljem BiH. To su u kafani obični ljudi, veseljaci – ispričao nam je Kantardžić.

Prije je narod bio veseliji 

- Kad zapalim atmosferu, uvijek bude i bakšiša. Zarađivalo se nekad itekako dobro. Iako nije bilo mnogo bogataša, narod je bio veseliji, padalo je sa svih strana – prisjetio se Kantardžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.