BIH

Ispovijest doktora Envera Pehlića: Ta banda mi je uništila život!

Pehlić: Pratim poteze Salihovića otkako mi je uništio život

E. HALIMIĆ

26.2.2018

Banda s bivšim glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem na čelu uništila mi je život i karijeru, kazao je za „Avaz“ doktor Enver Pehlić, komentirajući predmet koji je protiv njega pokrenut 2012. godine.

Podsjećamo, dr. Pehlić je uhapšen u martu 2012. pod optužbama za trgovinu ljudima, da bi slučaj krajem 2013. godine bio odbačen.

Primanje mita

- Predvodio je tu šaradu Goran Salihović, u kojeg više niko nema povjerenja i protiv kojeg ima čak i tužba zbog primanja mita. On je stvarao paralelne sisteme u bh. pravosuđu, prisluškivao je svoje kolege i kolegice. Njega podržavaju neke interesne skupine u našem društvu, ali ja ću ih raskrinkati. Ja imam o njemu oko 300 stranica materijala, pratim njegove poteze otkako mi je uništio život - kazao je Pehlić.

Dodao je da normalan čovjek ne može ni zamisliti „šta je ta banda radila, a sve skupa s bivšom predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso“.

- Nama ne trebaju takvi ljudi u društvu, mi moramo vratiti povjerenje u institucije. Nije samo Salihović kriv, tu su i tužilac Božo Mihajlović i Dubravko Čampara. Toliko toga ima da se ne može prepričati. Dok je posebna priča Čampara, koji je s njima u toj bandi. U tim službama imamo ljude da podmeću građanima - istakao je Pehlić.

Prema njegovim riječima, pravosuđe i građani u BiH mogu se pouzdati samo u mlađu generaciju sudija i tužilaca.

Proganjaju ljude

- Meni su podvaljivali prostituciju, dok su me ovi gore nabrojani proganjali. Imamo kvazikriterije da nekoga proglasimo krivim. Međutim, ja i danas pomažem ljudima, u svojoj karijeri sam pregledao više od 350.000 ljudi, više od 20.000 žena sam porodio - naglasio je Pehlić.

Dodao je da oni rade na podmetanjima, a štitila ih je Kreso.

- Svakom pametnom čovjeku jasno je šta se ovdje dešava. Jedan brat je tužilac (Dubravko Čampara, op. a.), a drugi je ministar unutrašnjih poslova (Aljoša Čampara, op. a.) i za njih se samo veže nepotizam. Nažalost, imamo žabokrečinu u pravosuđu koja guta ljude. Ipak moram reći da ima tu još poštenih ljudi, ja to nastavljam pratiti iako imam 70 godina. Jednostavno, moram, jer su oni meni nepošteno uništili život - zaključio je Pehlić.

Raskrinkat ću te ljude

- Imamo užasnu situaciju u pravosuđu, ali posvetio sam svoj život tome da raskrinkam te ljude. Ne mogu oni naše institucije, koje su stub državnosti Bosne i Hercegovine, pretvarati u nešto što uništava taj stub - smatra Pehlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.