BIH

Nasir Beganović: Evidentno je da se vrše neprimjereni politički pritisci

M. R. S.

6.3.2018

Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražio je danas od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Edina Mušića održavanje tematske sjednice ili posebne tačke dnevnog reda naredne sjednice o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji o čemu izvještaj treba da dostavi FUP, ali i da se dostavi informacija o „aktivnostima FUP-a od početka godine koje rade na podizanju krivičnih prijava političkih funkcionera svih političkih partija“.

Kazao je to Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, i dodao da traže ovu informaciju s obzirom da se u posljednje vrijeme vrši neprimjeren politički pritisak na određene političke funkcionere i stranke, a jer dolazi vrijeme izborne kampanje.

- Dakle da se podižu razne krivične prijave čime se direktno vrši politizacija, zlouptreba FUP-a i želimo da javnost zna koje su aktivnosti. Tražimo i da nam se da uporedni podatak za isti period prošle godine kako bi prestalo da se vrše nelegalni poltički progoni određenih funckionera. Po našim saznanjima, do sada je samo protiv predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića pokrenuto od nove godine šest krivičnih prijava što jasno ukazuje na evidentan politički pritisak od strane određenih političkih struktura koje provodi FUP – dodao je Beganović.

Beganović je to danas rekao nakon sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti - BiH, održanog u kabinetu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, zbog problema u funkcioniranju vlasti.

Na ovom sastanku nije postignut nikakav dogovor niti pronađeno rješenje problema, a za koje je prema ocjenama nekih učesnika sastanka, isključivi krivac SDA.

Dogovoreno je tek da će se ponovo sastati za nekoliko dana.

Ostaje nepoznato kada će uopće zasjedati Parlament Federacije BiH i Vlada Federacije.

Beganović je također istakao da parlamentarna većina postoji ali je koalicija upitna.

I dok je prema našim informacijama na sastanku ''varničilo'' za Edina Mušića (SDA), sastanak je bio dobar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.