BIH

Arnaut: Istupom Incka, OHR je preuzeo veliku odgovornost za konačni ishod

Arnaut: Ovo je već drugi put u dva dana da vidimo odstupanja između EU i OHR-a

Vijesti.ba

9.3.2018

- Čudi me da je Valentin Incko odstupio od čvrstog dogovora da se ne iznose bilo kakvi detalji, a koji dogovor su EU i SAD postigli sa svim akterima ovog procesa, pogotovo što su se domaći akteri čvrsto držali tog dogovora - kazao je za Vijesti.ba poslanik SBB-a u Parlamentu BiH Damir Arnaut, komentirajući prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH, koje je u javnost iznio visoki predstavnik u BiH.

- Ja ću, u ime SBB, nastaviti poštivati taj dogovor, a OHR je, ovim istupom visokog predstavnika Incka, preuzeo veliku odgovornost za konačni ishod. Ovo je već drugi put u dva dana da vidimo odstupanja između EU i OHR-a, nakon što je u srijedu EU Delegacija pozvala Vijeće ministara BiH da dostavi Prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku, što SBB podržava, dok je visoki predstavnik Incko istog dana zagovarao prijedlog SDA - naglasio je Arnaut.

Podsjećamo, Incko je potvrdio da je u Briselu, na sastanku neformalne grupe "Prijatelji BiH" u Evropskom parlamentu, OHR predložio strankama u BiH dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, koja se moraju pod hitno dogoditi u skladu s presudom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, prenio je Večernji list.

Incko je za ovaj medij pojasnio od čega se sastoje ta dva prijedloga, prenose Vijesti.ba.

- Prvi model bi bio da se uvede nekakav elektronski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika na predsjedničkim izborima. U njega bi bili izabrani predstavnici kantona i ondje bi neko tijelo odlučilo kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnog naroda. Drugi model je da se zadrži načelo da iz svakog kantona bude najmanje po jedan predstavnik svakog od triju konstitutivnih naroda, ali bi se uveo prag koji bi odredio koliki mora biti postotak birača iz jednog naroda da bi njihov glas birao. Može biti jedan ili dva posto ili šest posto, o tome bi se trebali dogovoriti - rekao je Incko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.