STAVOVI

Nismo imali masovne proteste, ne zbog aktivnosti Vlade nego zbog represivnih mjera protiv nas

E. Ma.

9.4.2018

Nije tačno da zbog aktivnosti Vlade FBiH i rješavanja naših problema, kako navodi premijer Fadil Novalić, nismo masovno izašli na proteste. Stvarni razlog su represivne mjere i mnogobrojne visoke prekršajne - finansijske kazne izrečene borcima nakon posljednjih okupljanja, kazao je za Avaz.ba Amir Sultan, jedan od demobilisanih boraca koji su okupljeni u kampu ispred zgrade Vlade FBiH.

Podsjetimo, Novalić je rekao da je novi Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica upućen u parlamentarnu proceduru te da je sami proces rješavanja tog problema promijenilo karakter protesta boraca te da ovi današnji nisu imali veliku snagu.

No, kako kaže Sultan, nikakvi pozitivni pomaci nisu utjecali na masovnost protesta, već je politika isprepadala borce.

- Mnogi borci su se povukli zbog javne prijetnje premijera Fadila Novalića i ministra Salke Bukvarevića da će upotrijebiti veću silu. Nismo zaslužili da se neko sili nad nama. Mi idemo dalje, pa ćemo vidjeti šta će biti - kazao je Sultan.

On je rekao da su borci koji su ranije protestirali dobili velike kazne jer su obespravljeni i spušteni na najniže grane izašli na ulicu da traže svoja prava.

- Naši ljudi su dobivali od 300 do 700 KM kazne jer su tražili svoja prava. Govorimo o ljudima koji nemaju šta svojoj djeci dati da jedu, a oni im pošalju kaznu na kućnu adresu - ogorčen je Sultan.

Dodaje da borce u borbi da se ispune njihovi zahtjevi neće zaustaviti ništa. 

- Mi nismo imali strah od 1992. do 1995. Neka nas poubijaju, neka rade šta hoće, pa bolje nam je u grobu nego da smo gladni u državi za koju smo krvarili - poručuje Sultan.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.