INTERVJU

Milutin Mima Karadžić za "Avaz": Rado bih živio na selu, ali u Kanadi

Razgovarala: Edina BAKIĆ

4.5.2018

Snimanje četvrte sezone serije “Komšije”, koju su realizirala braća Milan i Milutin Mima Karadžić, trebalo bi se završiti polovinom maja.

U novoj sezoni snimljeno je 50 epizoda, a uz staru glumačku postavu naći će se i nova imena. Gledaoce ispred malih ekrana posebno je obradovala vijest da se ekipi  pridružila Milena Dravić.

 Nova dešavanja

- Uskoro završavamo snimanje četvrte sezone “Komšija”, a na jednom od bh. kanala trebalo bi početi prikazivanje projekata u kojima glumim “Budva na pjenu od mora” i “Gorčilo”. Kako to, inače, bude, snimamo i po 12 sati dnevno. Ekipa je odlična, a moram istaknuti da sam posebno sretan zbog toga što su se vratili Milena Dravić i Marko Nikolić – govori Mima Karadžić.  

Radnja se i dalje odvija na selu ili...?

- Pa, na relaciji grad – selo. Bit će na stotine novih dešavanja i priča. Onda, bit će dosta i novih glumaca. Osim “Komšija”, u maju u Ulcinju počinjemo i snimanje jednog velikog i značajnog projekta. U pitanju je opet serija, uloge će ostvariti glumci iz cijelog regiona. Serija će se snimati u koprodukciji Engleske, Hrvatske, Srbije i Albanije tako da sve ovo potvrđuje da se kuha nešto dobro i kvalitetno.

Koji ćete lik tumačiti?

- Pripala mi je značajna uloga, igrat ću inspektora policije. Naravno, igram prljavog inspektora, a moj partner je Uliks Fehmiju, što mi je veoma drago, jer je on veoma dobar glumac. Serija bi se, vjerovatno, trebala emitirati i na HBO-u.

Hoćete li raditi još nešto novo tokom ove godine?

- Da. Serija mojih reportažnih emisija bit će prikazana na jednoj crnogorskoj televiziji, a emitiranje počinje u julu. Počinjem u Ulcinju, a završavam u Trebinju. U pitanju je nešto novo i drugačije. Ustvari, riječ je o glumačko-reportažnim emsijama. Osim u Crnoj Gori, emisiju ćemo ponuditi i televizijama u drugim zemljama regiona pa ćemo vidjeti ko će se javiti i biti zainteresiran. Moj angažman ne završava s tim, jer već u oktobru slijedi snimanje “Hotel Splendida” u Budvi.

Muka živa

Uglavnom igrate u TV projektima.

- Iskreno, televizijske serije su najgledaniji projekti. Danas se taj žanr radi iz sve snage i nekako je najisplativiji. Onda, najviše ljudi gleda TV projekte tako da sve ima svoje. Danas si s filmom uvijek u  minusu, nažalost.

 Koje Vam uloge više odgovaraju, pozitivaca ili negativaca?

- Ne razmišljam o ulogama kroz tu varijantu nego, jednostavno, presudi dobra priča. I kad god dobijem ponudu, važno mi je ono što piše u scenariju i šta ću publici ponuditi. Znate, dobar scenarij stvara dobar projekt, a muka živa je kad je to loša i nekvalitetna priča. To Vam je kao da me neko pita šta presudi kod žene. Ženstvenost, naravno. Može ona biti visoka, plava, crna... ali ženstvenost je najvažnija. Živa je istina da je moj glavni kriterij pri odabiru žene ženstvenost, a kod čovjeka su glavni kriterij ljudskost i dobrota.  

Na skoro svim projektima sarađivali ste s bratom Milanom. Je li nekad bilo nesuglasica i svađa?

- Naravno. Tri puta dnevno se svađamo. Opće je poznato da se non-stop svađamo, ali i zajedno radimo, pomažemo se uzajamno... Nama je sve to normalno, jer smo obojica eksplozivni i brzo reagiramo.

 Pratite li društvenu situaciju?

- Trudim da, čim se pojavi ili čujem slovo V od vijesti, prebacim kanal i da ne čujem ove nebuloze kojima nas truju. Ne želim da učestvujem u tome šta je neki državnik izjavio, ko je prebio neku pjevačicu ili nije... Bez takvih vijesti mogao bih da živim 100 godina.

Živio bih na selu, ali u Kanadi

- Znate kako, na selu je divno živjeti, ali negdje u Kanadi. Ovdje, kod nas, najbolje je da odeš, vidiš proplanak, prirodu, ljepotu, ali da se ne zadržavaš, jer te čekaju problemi, nestaje struje, nema prodavnice, škole i stotine nekih stvari koje su problematične. Da nije toga, vjerovatno bih mogao živjeti na selu, zašto ne – kaže Karadžić.

Poštovanje i iskustvo

Sarađivali ste sa značajnim glumačkim imenima iz regije.

- Svako od nas nosi veliko iskustvo sa sobom. Onda, mi, glumci, osim što se poštujemo, negdje se i dopunjujemo, ali opet, to ništa ne mora da znači. Dobru i kvalitetnu scenu mogu da napravim sa mladim glumcem, kao i s kolegama koji su iskusniji i stariji.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.