POSLOVANJA

Razvojna banka FBiH: Kome je Selman podijelio 42,4 miliona KM kredita

Ko je zakočio proceduru da bude raspisan konkurs za članove Uprave

Mandat mu istječe 23. oktobra, ali nema konkursa

M. AŠČIĆ

30.8.2018

Razvojna banka Federacije BiH, kojom rukovodi kadar SDA Salko Selman, podijelila je u prvih šest mjeseci ove godine čak 42.460.000 KM kredita, navodi se u izvještaju o poslovanju koji je prije četiri dana usvojio i Nadzorni odbor ove kompanije.

Sve se krije

Riječ je o internom aktu koji je poslan i članovima Uprave, koju čine mahom kadrovi SDA i HDZ-a BiH i koji su upoznati s ovim ovom informacijom. O svemu je obaviještena i Vlada FBiH. No, za sada, kako saznajemo, ostalo je u domenu pretpostavki kome su krediti podijeljeni u izbornoj godini i koje su firme dobile izuzetno povoljna sredstva. Do sada su ove informacije uveliko skrivane od javnosti.

Ranije smo pisali i upozoravali da je Selman privatnim kompanijama, u kojim su zaposleni članovima Nadzornog odbora, prije svega Asim Omanić, dobili od ove banke 4,3 miliona KM kredita. Većina ih je danas nenaplativa. To istražuje i Finansijska policija FBiH.

Sumnja se da je Selman u izbornoj godini također nastavio s ovom praksom. Prema saznanjima „Avaza“, informacija o tome kome su dodijeljena ova višemilionska sredstva, za sada se vješto krije i uopće nije navedeno kome su krediti plasirani. Toga nema ni u izvještaju, a s tim nije upoznata ni Vlada FBiH kao većinski vlasnik Razvojne banke.

Nema konkursa

A dok Selman šakom i kapom dijeli kredite, mahom odanim i probranim firmama, Nadzorni odbor još nikad nije ni pokrenuo proceduru izbora članova Uprave, kojoj mandat istječe 23. oktobra.

Iako su, prema zakonskim procedurama, to trebali uraditi još prije nekoliko mjeseci, nezvanično saznajemo da su kadrovi SDA i HDZ-a u Vladi FBiH donijeli odluku da se ne raspisuje konkurs i da to učine tek nakon izbora, nadajući se da će zadržati primat u banci. Sve je to mimo zakonske procedure. Jer, zakon nalaže da se sve aktivnosti moraju pokrenuti tri mjeseca prije isteka mandata.

Finansijska policija završila posao

Saznajemo da je Finansijska policija, koja je mjesecima boravila u Razvojnoj banci, završila svoj posao i izuzela dokumentaciju o poslovanju. Sada će uz izvještaj, ako budu utvrđene nepravilnosti, a kako stvari stoje, mnogo je toga rađeno na nezakonit način, kompletni materijali biti poslani nadležnom tužilaštvu i policijskim agencijama.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.