REAKCIJE

Krišto, Zvizdić i Radmanović odbili dati saglasnost Arnautu za učešće na sjednici PSVE-a u Strazburu

S obzirom na to da je Arnaut trebao na toj sjednici biti zvanični izvjestilac iz BiH o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture, on ocjenjuje da je odlukom da mu se ne odobri odlazak na sjednicu načinjena nemjerljiva šteta BiH

Arnaut: Nanesena šteta BiH

S. D.

17.1.2019

Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, reagirao je na jučerašnju odluku Kolegija tog doma u sastavu Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća, te zamjenici Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD), koji je odbio dati saglasnost na njegovo učešće na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) u Strazburu 25. januara. S obzirom na to da je Arnaut trebao na toj sjednici biti zvanični izvjestilac iz BiH o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture, on ocjenjuje da je odlukom da mu se ne odobri odlazak na sjednicu načinjena nemjerljiva šteta BiH.  

Arnautovu reakciju prenosimo u cijelosti.

- U skladu sa dužnostima preciziranim u članu 10. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te u okviru tih dužnosti, imam obavezu obavijestiti sredstva javnog informiranja o odlukama Kolegija Predstavničkog doma na sjednici održanoj 16. januara 2019. godine.

Kolegij SDA - HDZ - SNSD odbio je izdati saglasnost za moje učešće na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), iako je na dnevnom redu tog zasjedanja Izvještaj o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture, čiji sam ja zvanični izvjestilac. Nacrt mog izvještaja je jednoglasno usvojen u decembru, a isti treba biti razmatran na plenarnoj sjednici PSVE u Strazburu 25. januara 2019. godine.

Ovo je tek treći izvještaj u PSVE-u čiji je izvjestilac neko iz Bosne i Hercegovine, a Kolegij je ovim potezom nanio nemjerljivu štetu ugledu naše zemlje jer je nepojavljivanje izvjestioca prilikom usvajanja izvještaja na plenarnoj sesiji gotovo bez presedana u praksi PSVE-a.

Istovremeno, Kolegij je dao saglasnost za učešće Borjane Krišto na samitu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u Strazburu u februaru te na sastanku Komisije o statusu žena u Njujorku u martu ove godine.

Uzimajući u obzir da se gđa. Krišto ne služi engleskim, francuskim niti bilo kojim drugim stranim jezikom, nejasna je korist od sudjelovanja na navedenim susretima, a putni i drugi troškovi prevodioca bilo kakvu korist dodatno umanjuju. Štaviše, Bosna i Hercegovina je redovno jedina na ovakvim i sličnim skupovima čiji se visoki zvaničnici koriste uslugama prevodioca, što dodatno narušava ugled naše zemlje.

S tim u vezi, apeliram na sekretara zajedničkih službi PSBiH, koji je nedavno pokrenuo reviziju diploma svih uposlenih, da također otvori pitanja opravdanosti učešća na međunarodnim skupovima bilo kojeg člana PSBiH koji nije u stanju služiti se jednim od zvaničnih jezika UN-a – navodi se u reakciji Damira Arnauta, poslanika SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.