UHLJEBLJENJA

Supruga Zlatka Lagumdžije treba ubrzati evropski put BiH

Nije poznato gdje je stjecala iskustvo kojim bi trebala doprinijeti uspješnijem evropskom putu BiH, jer je do sada ona predstavljana kao vlasnica marketinške firme

Amina i Zlatko Lagumdžija: Novi izazov i državni posao za suprugu bivšeg predsjednika SDP-a

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

14.3.2019

Amina Lagumdžija, supruga Zlatka Lagumdžije, bivšeg predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i bivšeg ministra vanjskih poslova BiH, nedavno je dobila posao u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH, potvrđeno je za "Avaz" u Direkciji. 

-Na osnovu Odluke Vijeća ministara BiH o odobravanju dodatnog zapošljavanja u Direkciji za europske integracije iz jula 2018., godine Agencija za državnu službu BiH, raspisala je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Direkciji za europske integracije. Nakon provedenog konkursa, Agencija za državnu službu BiH, dostavila je rješenja o postavljenju kandidata, među kojima je rješenje o postavljenju Amine Lagumdžije na poziciju - viši stručni suradnik za politički kriterij i koordinaciju procesa stabilizacije i pridruživanje u Sektoru za strategiju i politike integracija-naveli su za "Avaz" iz DEIBiH. 

Prema izvoru iz te institucije, a koja djeluje pri Vijeću ministara BiH, Amina Lagumdžija još nije počela raditi, ali su svi upoznati s tim da će supruga Zlatka Lagumdžije uskoro preuzeti poziciju na koju je konkurisala. 

  Vlasnica firme

Inače, Lagumdžijina supruga prošla je kao najbolja kandidatkinja na konkursu, a sudeći prema tada postavljenim uvjetima za budućeg zaposlenika, Amina Lagumdžija je uspjela dokazati da je radila dvije godine u struci, da poznaje najmanje dva strana jezika, a s obzirom na to da je između brojnih kandidata upravo ona odabrana za ovaj posao, očigledno je zadovoljila i druge brojne kriterije tražene u konkursu.

Nije poznato gdje je Amina Lagumdžija stjecala iskustvo kojim bi trebala doprinijeti uspješnijem evropskom putu BiH, jer je do sada ona predstavljana kao vlasnica marketinške firme koja je proteklih godina dobivala vrijedne ugovore.  

Ono što sada čeka Aminu Lagumdžiju jeste da, između ostalog, u DEI koordinira aktivnosti i pruža podršku u pregovorima i sastancima sa predstavnicima Evropske unije EU, te pruža stručnu podršku predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine u koordinaciji njihovih aktivnosti pri zauzimanju i predstavljanju zvaničnih pozicija BiH. 

Pravo bogatstvo

Inače, prema podacima iz 2015. godine, kada je Lagumdžija bio ministar vanjskih poslova BiH, evidentirano je da je njegova  supruga imala plaću 1.000 KM. 

Međutim, prema Lagumdžijinoj posljednjoj izjavi o imovinskom stanju datoj za Centralnu izbornu komisiju BiH, naveo je da je njegova supruga suvlasnica kuće, stana, zemljišta, dionica, obveznica, računa, automobila, te vlasnica firme M.P.M PLUS d.o.o. Sarajevo, kao i poslovnog prostora u kojem je smještena ta firma. No, vrijednost kompanije niti te nekretnine nije naveo.

Bračni par Lagumdžija naveo je prije četiri godine da ima 145.000 eura u vrijedonosnim papirima, kao i oročenih 195.000 za školovanje djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.