INVESTICIJE

Delegacija EU u BiH: U Sarajevu predstavljen projekt vrijedan 2,2 miliona eura

Cilj je poboljšanje efikasnosti, integriteta i profesionalnosti institucija u sektoru vladavine prava

Ilustracija. European Western Balkans

L.Đ./Avaz.ba

16.5.2019

U Sarajevu je danas predstavljen novi dvogodišnji projekt "EU za pravdu: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH", koji Evropska unija finansira sa 2,2 miliona eura u okviru kontinuirane podrške sektoru vladavine prava u BiH.

U saopćenju Delegacije EU precizira se da se projekt provodi u partnerstvu s Organizacijom za međunarodnu pravnu pomoć (GIP JIP) s ciljem poboljšanja efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organiziranog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa. 

Projekt predstavlja zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino (Khaldoun Sinno), ambasador Francuske u BiH Gijom Rouson (Guillaume Rousson) te rukovodilac projekta "EU za pravdu", francuski tužilac specijaliziran za teški kriminal Izabel Arnal (Isabell).

Cilj projekta je poboljšanje efikasnosti, integriteta i profesionalnosti institucija u sektoru vladavine prava u BiH, a obuhvata sve pravosudne institucije u zemlji, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva, sudove, ministarstva pravde, agencije za provođenje zakona i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Zamjenik šefa delegacije EU u BiH Kaldun Sino podsjetio je kako je iz fondova Unije do sada uloženo oko 15 miliona eura u projekte jačanja vladavine zakona, a dodatna 2,2 miliona namijenjena su poboljšanju učinkovitosti istraga i kaznenog progona u predmetima teške korupcije i organiziranog kriminala kroz jaču saradnju unutar pravosudnog sistema.

Ovo je ključno pitanje za napredak na putu ka članstvu u EU. Ne treba EU govoriti koliko je korupcija veliki problem u BiH. Nije nikava tajna ni da je to prioritet ne samo u BiH nego u cijeloj regiji -  kazao je Sino dodajući kako se više ne može tolerirati situacija u kojoj pripadnici organiziranih kriminalnih skupina odlično sarađuju, a u pravosuđu takve saradnje uopće nema ili je na nezadovoljavajućoj razini.

Ključno očekivanje je da BiH dobije tužitelje koji će biti odlučni i potpuno neovisni te biti u stanju suočiti se s organiziranim kriminalom i korupcijom.

Projekt bi kroz dvije godine trebala implementirati francuska organizacija GIP, J"ustice Coopération Internationale", a francuska tužiteljica koja se specijalizirala za teški kriminal Isabele Arnal kazala je kako će ona i njen tim sada izravno raditi s tužiteljima i sucima u BiH s ciljem jačanja interdisciplinarnog pristupa u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije kroz cijeli pravosudni lanac. 

- Želimo biti što bliže stvarnosti - kazala je francuska tužiteljica dodajući kako će posebna pozornost biti posvećena načinu pljenidbe nezakonito stečene imovine, bez čega ne može biti ni učinkovitih ishoda pravosudnih postupaka.

Kao jednu od inovacija koje bi trebao uvesti u pravosudni sistem spomenula je mogućnost uvođenja obvezne istrage po svakoj prijavi kako bi se izbjegla mogućnost manipulacije.

Projekt će identificirati probleme i rezultirati prijedlozima za nove načine rada, pojasnila je francuska tužiteljica dodajući kako bi ishod toga morala biti bolje istrage koje će onda dati i bolje rezultate u sudskim postupcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.