GRAČANICA

Pogledajte video: Bilo je urnebesno kada su se kilometarske kolone traktora pojavile na Visu

Na Vis stigao i traktor marke IMT 542 De Luxe, made in bivša Juga

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

13.10.2019

Svugdje gdje se ljudi okupljaju s dobrim namjerama, pa bile to “roštilijade”, “kotlićijade”, “fišijade”, “kestenijade”, “motorijade”, nešto je što ostane u lijepom sjećanju. 

Tako će se pamtiti i 3. tradicionalna “Traktorijada 2019”, koja se održava na izletištu Vis, osam kilometara sjeverno od Gračanice



Traktor IMT Made in bivša Juga. H. Čalić

Kilometrima duga kolona traktora, od onih koji su proizvedeni davnih pedesetih godina prošlog stoljeća, do ovih današnjih, savremenih snažnih mašina, stigla je na Vis oko 11 sati. Ima ih iz Gračanice, Doboj-Istoka, Srebrenika, Doboja, pa i Slatine kod Bosanskog Šamca.

Raznih su marki, raznih snaga i cijena. Devedeset i pet posto traktora se koristi u poljoprivredi. Radovi na njivi su pri kraju, pa se danas i traktoristi i traktori odmaraju. Zasluženo.

Helić, pokrovitelj, i organizatori Sarajlić i Mustafić. H. Čalić

Učesnicima su zahvalili predsjednik i sekretar Odbora ''Traktorijade'' Hazim Sarajlić i Nuret Mustafić, a manifestaciju je otvorio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, generalni pokrovitelj. 

U poslijepodnevnim satima slijede i discipline kao što su navlačenje konopa, prevrtanje gume i navlačenje traktora i testiranje snage. Druženje traktorista je najveći gušt, zbog čega se dolazi na Vis. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.