KOMENTAR

SDS-ova ratna policijska škola

Na dobro plaćenom mjestu čuvao ga je dugogodišnji najveći politički prodavač magle

Stanića čuvao Mektić. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

21.1.2020

Sa mjesta pomoćnika ministra sigurnosti BiH danas je suspendiran Radenko Stanić, pred Sudom BiH optužen za teška djela ratnih zločina počinjenih na području Vlasenice.  

Ratni komandir vlaseničke policije, miljenik Radovana Karadžića, čovjek čiji je policijski autoritet u ratu bio zakon za svo zlo koje se u Vlasenici događalo, ne samo da u miru nije odmah uhapšen i suđen, već je nagrađen funkcijom u najvišim organima državne vlasti. Nagradila ga je srpska, to jest SDS-ova politika koja ga je 1992.godine i proizvela u ono zašto mu se trenutno sudi u Sudu BiH, skupa sa onom bošnjačkom koja je za komad moći i vlasti, kako Stanića, tako i razne druge „Staniće“, godinama , umjesto u zatvorske ćelije, smještala u državne kabinete.

Kad je saznao da je Radenko Stanić pomoćnik u Ministarstvu sigurnosti BiH, Vlaseničanin Nedim Salaharević, svojevremeno nam je ispričao da je tog trenutka definitivno izgubio vjeru i u državu, i u pravdu, i u pravosuđe, a posebno u politiku koja propagira zaštitu bošnjačkih nacionalnih interesa. Upravo je Nedimova rahmetli majka, nakon što su mu uhapšeni brat i otac odlazila kod „komandira Stanića“ da se informiše gdje su joj odveli sina i muža. Jer, u Vlasenici se tih ratnih dana, poznato je ništa nije moglo dogoditi bez znanja i nadzora Stanića i njegove policije.

Iako je optužen za teška djela ratnog zločina, Radenko Stanić je nastavio obnašati poziciju pomoćnika u Ministarstvu sigurnosti. Na dobro plaćenom mjestu čuvao ga je dugogodišnji najveći politički prodavač magle i tobožnjeg poštenja koji se posljednjih godina pojavio na političkoj sceni BiH, bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić. Ne bez razloga, jer i Mektić i Stanić pripadaju istoj ratnoj SDS-ovoj policijskoj školi.

Mnogima koji su preživjeli ratni pakao Vlasenice i njenih logora, čiji su najmiliji pobijeni, od kojih se za kostima mnogih još uvijek traga, čin , najprije sudskog progona Radenka Stanića , kao i njegova današnja suspenzija sa pozicije pomoćnika ministra sigurnosti , vraća nad da zakoni, kakvi god da su polako uzimaju pravdu u svoje ruke.

Ministar sigurnosti BiH suspendovao je Radenka Stanića. Da je bilo pravde i zakona, na tu poziciju Stanić nikada ne bi ni bio primljen. Trenutno je na „tretmanu“ Suda BiH. Za nadati se da se među vlaseničkim Bošnjacima neće naći neko ko će za 100 konvertibilnih maraka na tom istom Sudu dokazivati da je Stanić u ratu bio humanitarni radnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.