ODLUKE

Lovrinović: Nova metodologija pokazuje da će proces proširenja biti nastavljen

Komisija je, između ostalog, predložila i bolje mehanizme za poticanje država da napreduju s reformskim naporima

Nikola Lovrinović. Avaz

Fena

7.2.2020

Evropska komisija usvojila je prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju, prema kojoj cijeli proces treba biti kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji te više vođen politički, ali predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ BiH) podsjeća da je to još dokument u nacrtu.

Kako je kazao, taj dokument još nije detaljno analizirao, ali ono što je za sada poznato je da je pozitivna strana to što je sada očito da će proces proširenja biti nastavljen i da su otklonjeni strahovi kako će taj proces biti zaustavljen.

- Sigurno je da će se insistirati na kredibilnosti, vjerodostojnosti i operativnoj spremnosti provedbe reformi, ali članstvo u Evropskoj uniji svi želimo - istakao je Lovrinović.

Nova metodologija zasniva se na šest klastera: osnove (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24), unutrašnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija i vanjski odnosi.

Komisija je, između ostaloga, predložila i bolje mehanizme za poticanje država da napreduju s reformskim naporima, kao i sankcioniranje država ukoliko dođe do "bilo kakve ozbiljne ili dugotrajne stagnacije ili čak nazadovanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.