STAVOVI

Ujić za "Avaz": Slijedi nam teža i izazovnija godina kada je u pitanju migrantska kriza

Nakon novih sukoba u Siriji

Migranti idu ka zemljama EU. AFP

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

28.2.2020

Novi sukobi koji su izbili sinoć u Idlibu, gdje su, prema posljednjim informacijama, poginula 33 turska vojnika, kao posljedicu imaju to da su vlasti u Ankari, prema napisima medija, odlučile pustiti stotine migranata ka zemljama Evropske unije.

Tim povodom kontaktirali smo direktora Službe za poslove sa strancima BiH Slobodana Ujića i upitali ga postoji li opasnost za našu zemlju od prevelikog broja migranta.

Ujić je za "Avaz" kazao da će ova godina biti mnogo teža i izazovnija kada je riječ o ilegalnim migracijama.

- Ono što mi imamo kao Služba za poslove sa strancima, druge agencije i Ministarstvo sigurnosti, a ono što je ranije ministar Fahrudin Radončić kazao, jeste da se u Grčkoj nalazi više od 100.000 migranata. Kada imate toliki broj izbjeglica u Grčkoj, a prošle godine u ovo vrijeme imali smo ih 50 hiljada, sigurno da postoji zabrinutost - kazao nam je Ujić.

Slobodan Ujić. Arhiv

Istakao je da očekuju mnogo veće izazove u ovoj godini nego lani.

- Osim toga, imamo u Srbiji između sedam ili osam hiljada izbjeglica, a prošle godine bilo ih je oko dvije i po do tri hiljade. Pokazalo se da ljepši i topliji dani donose veći priliv migranata. U jednom danu imali smo dnevni priliv od 30 migranata, a onda 130. To su samo neki pokazatelji koji ukazuju da će sigurno ova godina biti izazovnija, pogotovo ako se nastave sukobi i ako se pokrenu izbjegla i raseljena lica, kojih u Turskoj ima više od tri miliona. Očekujemo na granici BiH veći priliv nego što je to bilo u proteklom periodu - zaključuje Ujić.

Na kraju je kazao da će Službi za poslove sa strancima BiH, ako se nastavi ovakav priliv migranata, sigurno nedostajati resursa, i kadrovskih i materijalno-tehničkih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.