HERCEGOVINA

Tužni li su mostarski dućani

Od 15. marta do 15. aprila u HNK zbog prestanka radnog odnosa 1.213 osoba prijavljeno na biro

Mostar: Pustoš u staroj jezgri. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

19.4.2020

Mostar, Međugorje, Neum, Počitelj i druga turistička odredišta u Hercegovini trebali su ove godine, kako se najavljivalo, slaviti rekordnu turističku sezonu.

Nažalost, usljed pandemije koronavirusa, sve je više turističkih radnika, vlasnika hotela, motela, apartmana, suvenirnica, ugostiteljskih i drugih objekata i dućana, koji smatraju da je ovogodišnja turistička sezona propala.


Lokot na radnje

Enisa Bašić, vlasnica poznate kafe-slastičarne “Lasta” odmah uz Stari most u Mostaru, prije 30 i kusur dana stavila je lokot na svoju radnju. 

Jedna je od rijetkih koja svoje uposlenike nije poslala na biro, gdje je samo za mjesec, od 15. marta do 15. aprila, prema evidenciji Službe za zapošljavanje HNK, zbog prestanka radnog odnosa, prijavljeno 1.213 osoba. Svi su oni, kako je rečeno, iz oblasti ugostiteljstva, trgovine i uslužnih djelatnosti.


Bašić: Pet porodica. M. Smajkić

Od Enisine radnje živi pet porodica, a svojim radnicama je kazala da ih neće ostaviti bez prihoda. Jer, kako nam je rekla, ne može djecu svojih radnika odvajati od vlastite, koja trenutno studiraju u Sarajevu.

- Od ove sezone ne očekujem ništa. Kad počnemo raditi, a bitno je da svi ostanemo živi i zdravi, bit će dan i nafaka. S druge strane, svi čekamo šta će vlasti poduzeti da ublaže posljedice ove krize. Evo, prvi korak je načinio Grad Mostar, koji je sve nas koji koristimo prostore u njihovom vlasništvu, oslobodio zakupnine od 1. aprila. To je, međutim, samo kap u moru - kazala nam je Bašić

Viber grupa

Adi Đukić jedan je od hiljadu poduzetnika Hercegovine okupljenih u zajedničkoj Viber grupi koji od vlasti već danima traže konkretne mjere i korake.  


Đukić: Konkretne mjere. M. Smajkić

Brojni su obrtnici, kaže nam, dovedeni pred bankrot, zatvaranje i propast svojih firmi.

Iz Vlade HNK nema konkretnih odgovora na njihove vrlo jasne zahtjeve.

Poručili su da će pratiti mjere koje donesu viši nivoi vlasti.

Gekić: Pandemija ne bira veličinu preduzeća

- Njihov glas se ne čuje, niko ih ne prepoznaje, a pandemija ne bira veličinu preduzeća, jer jednostavno, kosi sve pred sobom. Ekonomija će se vrlo teško podići, ali BiH posjeduje ogromne potencijale u sektoru turizma i poljoprivrede i, generalno, to su dva sektora, uz IT industriju, gdje potencijalno vidi spas malih i srednjih privrednika i rast novih preduzeća. 


Gekić: Vlasti ih ne čuju. M. Smajkić

LINK će u narednom periodu raditi na stvaranju povoljnih uvjeta i animiranju mladih poduzetnika za pokretanje novih poduzetničkih inicijativa - kazala nam je Alisa Gekić, direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LINK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.