DUGOGODIŠNJI SUDSKI SPOR

Pune tri decenije traje agonija stanara: Sarajlije kupile mostarski "Razvitak"?

Nadam se da je to novi moment, jer su nam iz Gradske uprave uputili javni poziv, kaže Bašić

Zgrada „Razvitka“: U ratu uništena. Arhiv

Piše: M. Sm.

11.10.2022

Mostarka Enisa Bašić je punih 30 godina izbjeglica u svom vlastitom gradu. Ona je i među stotinama svojih sugrađana koji su bez krova nad glavom ostali usljed ratnih razaranja, a koji ni do danas nisu uspjeli vratiti se na svoje prijeratne adrese.

Tako su brojni Mostarci, poput Enisinog muža, umrli sanjajući povratak u svoj dom.


Sudski spor

Među brojnim objektima koji u Mostaru nisu obnovljeni od rata je zgrada „Razvitak“, u kojoj su Bašići živjeli do 28. maja 1992. godine, kada je razrušena. Riječ je o nekadašnjem stambeno-poslovnom kompleksu „Razvitak“, u kojem je bila istoimena robna kuća, jedna od tada najmodernijih u bivšoj državi.

Dugogodišnji sudski spor zbog nezakonitog kupoprodajnog procesa „Razvitka“ odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH riješen je u korist stanara. Upravo taj proces je bio smetnja obnovi „Razvitka“, zajedno s objektima na Bulevaru i u Šantićevoj ulici koji su tada finansirali svi nivoi vlasti. Potom je zbog višegodišnjeg nepostojanja Gradskog vijeća Mostara nastavljena agonija 60 porodica koje su živjele u toj zgradi.


Bašić: Bili na sastanku. Avaz

Tračak nade za njih pojavio se početkom godine, kada se na sve strane iznosilo da je „Razvitak“ kupljen. No, medijski natpisi o ogromnom stambeno-poslovnom kompleksu s više od 20 spratova i „Lidlom“ u prizemlju raspršili su se poput mjehura od sapunice.


Javni poziv

Međutim, Bašić nam je kazala da je zatečena javnim pozivom koji su u petak objavili iz Gradske uprave, a kojim pozivaju sve stanare „Razvitka“ da se jave u nadležnu službu. Razlog pozivanja je dogovor u vezi s rješavanjem stambenog pitanja.

- Iskreno se nadam da je to neki novi moment i da će napokon naš problem biti riješen, jer to je prvi put da nam je na ovaj način upućen javni poziv - kazala nam je Bašić.

Kako smo saznali, investitor iz Hercegovine koji je koncem prošle godine nadležnim gradskim instancama predao pismo namjere i zahtjev za gradnju je odustao, ali u međuvremenu je interes za realizaciju projekta iskazala firma iz Sarajeva, koja je, navodno, kupila zgradu.

Ozbiljne namjere

Bašić, koja je i predsjednica udruženja koje okuplja bivše stanare „Razvitka“ razasute od Mostara i Sarajeva, do Crne Gore, Švedske, Norveške, pa i SAD, otkrila nam je da su prije četiri mjeseca bili na sastanku kod gradonačelnika Mostara Maria Kordića, koji je, ispričala nam je, imao ozbiljne namjere da njihovo pitanje riješi, a tragom priče o mogućem investitoru.

Šta se u međuvremenu dogodilo, Bašić ne zna, ali pretpostavlja da dogovora o potencijalnoj obnovi nije bilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.