DOBRA VIJEST

Predloženo povećanje penzija za cijelu 2020.

Predložili smo usklađivanje za cijelu godinu, pa i za četiri mjeseca prirodne nesreće, kaže Drljača - Za usklađivanje uskraćeni još od 15. aprila, kaže Mehić

Penzioneri očekuju da se ispoštuje njihovo pravo. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

5.8.2020

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije predložilo je Vladi FBiH da usvoji zaključak kojim će se penzionerima povećati penzije 2,8 posto i za četiri mjeseca kada je na snazi bilo stanje prirodne nesreće i na koja se odnosi djelovanje tzv. Korona zakona.  

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača.


Korona zakon

Drljača: Konsultacije s Federalnim ministarstvom finansija. Arhiv

- Prijedlogom zaključka Federalni zavod PIO je zadužen da izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda penzije u skladu sa članom 78. i 79. Zakona o PIO. To znači za cijelu godinu, sa ona četiri mjeseca koja spadaju pod djelovanje Korona zakona – pojasnio je Drljača.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Vlade FBiH tražena je korekcija prijedloga zaključka u smislu da se izvrši usklađivanje za samo osam mjeseci ove godine.

- U cilju pravilne primjene i zakonitosti postupanja zatražili smo dodatno mišljenje Ureda za zakonodavstvo o primjeni ovih odredbi. Također, očekujemo da nam Federalni zavod PIO dostavi dopunsku informaciju. Nakon toga, bit će održan sastanak i s predstavnicima penzionera. U ovom periodu izvršit će se konsultacije s Federalnim ministarstvom finansija – istakao je Drljača.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić za „Avaz“ je kazao da mu je drago da je ministar Drljača promptno reagirao.

- Čim smo saznali za zaključak Vlade FBiH, održana je vanredna sjednica Saveza i to je bio šok za penzionere. Mi smo za usklađivanje uskraćeni još od 15. aprila, jer se to tada trebalo dogoditi. Vlada FBiH je iz najboljih namjera donijela Korona zakon, ali on je usvojen tek 7. maja. Ali, to su penzioneri prešutjeli u nadi da ćemo pomoći nezaposlenim i našoj privredi – pojasnio je Mehić.

Zakonsko pravo

Mehić: Drago mi je da je Drljača promptno reagirao. Arhiv

Dodao je da je očito da se druge strukture našeg društva nisu odrekle svojih beneficija.

- Jedino je penzionerima uzeto njihovo pravo i to zaključkom Vlade FBiH. Ako je Korona zakon prestao da važi 31. jula, onda je logično da očekujemo da nam se vrati naše pravo. Penzioneri su posebno bili pogođeni, jer su na početku pandemije bili zatvoreni u svojim kućama i imali su više troškove. Poslali smo ponovo urgenciju i Vladi FBiH i očekujemo da prihvate zaključak koji je predložio naš uvaženi ministar Drljača – zaključio je Mehić.

Pozitivno mišljenje Ministarstva

Prema riječima Drljače, ni Vlada FBiH ni resorno ministarstvo nemaju namjeru uskratiti bilo kakva prava penzionerima.

- Moramo dati podršku penzionerima i moramo ojačati njihovu finansijsku stabilnost. Dakle, postoji pozitivan stav Ministarstva da se utvrdi povećanje penzija i za sporna četiri mjeseca ove godine – zaključio je Drljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.