ALARMANTNO

BiH prijeti snižavanje kreditnog rejtinga

Predviđa se pad realnog BDP-a za 5,5 posto, kao i fiskalni deficit od 4,6 posto - Pitanje je ko će nam uopće htjeti posuditi novac, kaže Hadžić

Vlast odstupila od Reformske agende. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

25.8.2020

Analitičari međunarodne rejting agencije „Moody's“ upozoravaju da bi moglo doći do smanjenja kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine u slučaju fiskalnog pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od Reformske agende, uključujući i integraciju u Evropsku uniju.  

Inače, „Moody's“ je potvrdio kreditni rejting BiH koji glasi „B3“ sa stabilnim izgledima.

Stalni izazovi

Analitičari ove agencije navode da stalni strukturalni izazovi i dalje utječu na srednjoročne izglede rasta u BiH ograničavajući ekonomsku snagu zemlje. Dodaje se da će na ekonomiju ove godine znatno utjecati pandemija koronavirusa.

U izvještaju ove agencije je navedeno da se za BiH ove godine predviđa pad realnog BDP-a za 5,5 posto nakon zabilježenog rasta u 2019. od 2,9 posto, kao i da će u 2021. rast realnog BDP-a biti 3,5 posto. „Moody's“ očekuje da će ove godine BiH zabilježiti fiskalni deficit od 4,6 posto BDP-a u odnosu na 2,2 posto viška zabilježenog 2019. godine.

- Složen sistem upravljanja i podjele u političkom okruženju ometaju efikasno donošenje odluka – istaknuto je.

S druge strane, da bi eventualno došlo do povećanja kreditnog rejtinga, mora doći do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova koji povećavaju srednjoročne izglede za rast.

Posljednja kategorija

Hadžić: Sve zbog stalnih političkih svađa. Arhiv

Ekonomista Faruk Hadžić kazao je za „Avaz“ da postoji opasnost i zbog nedovoljne i zakasnjele pomoći privredi zbog posljedica pandemije koronavirusa.

- Iako je potvrđen kreditni rejting BiH, koji se inače nalazi jedno mjesto iznad posljednje kategorije „Vrlo visok kreditni rizik“, postoji opasnost da zbog nedovoljne i zakasnjele pomoći privredi dođe i do dodatnog fiskalnog pogoršanja, koje nas može gurnuti u posljednju kategoriju – istakao je Hadžić.

Zbog toga je, kaže, nužno hitno krenuti sa stvarnim ekonomskim reformama i pomoći privredi.

- Sve kako bi se ojačala ekonomska aktivnost i kako ne bi došlo do novog rasta nezaposlenosti u narednom periodu. Ukoliko zbog stalnih političkih svađa i nedovoljno kvalitetnih i hitnih mjera pomoći privredi dođe do snižavanja kreditnog rejtinga, pitanje je ko će nam uopće htjeti posuditi novac – naglasio je Hadžić.

Imamo najgori rejting u regionu

Kreditna skala agencije „Moody's“. PrintScreen

Kreditni rejting agencije „Moody's“ podijeljen je u kategorije od „A“ do „C“. Našoj državi je potvrđen „B3“ rejting. Sve države u okruženju i Evropi imaju bolji kreditni rejting:

- Albanija - B1 / stabilan

- BiH - B3 / stabilan

- Bugarska - Baa2 / pozitivan

- Crna Gora - B1 / stabilan

- Grčka - B1 / stabilan

- Hrvatska - Ba2 / pozitivan

- Mađarska - Baa3 / stabilan

- Rumunija - Baa3 / negativan

- Slovenija - Baa1 / pozitivan

- Srbija - Ba3 / pozitivan

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.