RAZGOVOR

Kemal Duraković, primjer borbe za prava građana

Hiljade građana BiH, naime, uzeli su kredite kod tadašnje Hypo banke, i to u švicarskim francima koji su bili popularni te 2007. godine

Duraković istrajao u borbi. Arhiv

Piše: S. MUHIĆ

6.8.2021

Bugojanac Kemal Duraković punih 10 godina vodi bitku sa sistemom. Javnosti u Bosni i Hercegovini, kao vrlo istaknuti građanski aktivista, postao je poznat po borbi protiv, kako ga i sam naziva, bankarskog lobija, odnosno nepravde koja je nanesena korisnicima kredita u švicarskim francima. Slučaj borbe Durakovića i drugih prevarenih građana BiH poznat je svim Bosancima i Hercegovcima.

Hiljade građana BiH, naime, uzeli su kredite kod tadašnje Hypo banke, i to u švicarskim francima koji su bili popularni te 2007. godine. Međutim, veliki problem u otplati kredita nastao je kada su kamate naglo počele rasti, jer kurs švicarskog franka nije bio fiksiran na dan isplate kredita, pa su korisnicima kredita preko noći enormno rasli rate kredita i ukupni dugovi. Neki su morali vraćati i duplo više kredita nego što su uzeli, pa i više.

Duraković sa oštećenim klijentima. Arhiv

Učinjena nepravda

Uvidjevši da se radi o prevari, odnosno da se korisnicima kredita čini nepravda, jer su prevareni prilikom potpisivanja ugovora, Duraković počinje voditi borbu. Najprije sam, a kada su i drugi građani u BiH shvatili u kakav su problem upali, priključuju mu se i nastaje svojevrsni pokret, kasnije formaliziran u Udruženje građana „Švicarac“. Za predsjednika je izabran do tada glavni borac Kemal Duraković.

- Moja borba sa sistemom države BiH, koji se stavio u zaštiti bankarskog sektora umjesto na stranu svojih državljana, traje od 2011. godine. Tada kao korisnici kredita nismo bili ni svjesni u kakav problem smo upali. Kada smo shvatili da se radi o prevari banke, pokušao sam na pošten i pristojan način da riješimo problem. Međutim, od vrlo ljubaznih i poslovnih ljudi, kakvi su bili prilikom potpisivanja ugovora, pretvorili su se u otresite, nadobudne i arogantne službenike, koji nisu htjeli ni da pričaju s nama. Najprije smo bili šokirani, jer nismo mogli vjerovati da su tako arogantni prema svojim klijentima. Kada sam se uvjerio u prevaru i shvatio da nam je svima učinjena nepravda, u meni je proradio bosanski inat. Krenuo sam u borbu s ostalim korisnicima tih kredita. I evo, ona traje već deceniju – kaže Duraković.

Nema institucija u državi kojoj nisu pokucali na vrata. Parlamenti, ministarstva, agencije, ombudsmani, sudovi, tužilaštva…

A, da su bili u pravu, pokazuje njegova presuda iz 2019. godine. Tužio je banku i bio u pravu. Sud je, kako kaže Duraković, utvrdio da je banka nezakonito uzimala novac od njega, odnosno od korisnika kredita.

- Ja sam prvi korisnik koji je banku dobio na sudu i kojem je isplatila oko 87.000 maraka. Iako sam banci vratio kredit, dobio ih na sudu, naplatio i svoj slučaj u potpunosti riješio, ja ne odustajem. Neću stati s borbom sve dok pravda ne zadovolji sve ijednog korisnika kredita. Svi moraju riješiti svoj problem. Oni koji se bore protiv nas, ne mogu me nasekirati, ne mogu me nanervirati, iako su na početku, možda, i mogli. Meni je glavni motiv borba protiv nepoštenog sistema, jer neću dozvoliti da se neko bogati na račun građana i ove države – rekao je Duraković.

Mnogi odustali


On, međutim, naglašava da su mnogi prevareni građani na gubitku, jer nemaju svi energije, a ni novca za dugotrajnu borbu.

- Mene su advokati, vještačenja i takse koštali oko 16.000 maraka. Ne možemo svi finansijski izdržati da se borimo protiv sistema, a ta borba je najteža. Zato mnogi odustaju. Razočaran sam lažnom podrškom institucija i zvanične politike moje vlastite države. Kada s nosiocima funkcija pričaš, svi sve obećaju, daju rješenja, ali kasnije shvatiš da svi rade u interesu bankarskog sektora, a protiv oko 11.000 korisnika kredita – tvrdi Duraković i dodaje da je u BiH u značajnoj mjeri korumpirano pravosuđe, koje im je otežavalo borbu.

Kaže da je razočaran kada su u pitanju političari pojedinačno, kao pojedinci, odnosno funkcioneri koji vode Bosnu i Hercegovinu.

Mnogi političari na vlasti građane gledaju kao plijen. Nažalost, ali tako je. Vrlo je malo onih koji žele da rade za građane, to su uglavnom ovi u opoziciji. Ljudi u vlasti samo gledaju novac i profit. Ima i u vlasti poštenih, ali oni ne smiju raditi po savjesti i onako kako je ispravno, nego rade onako kako im se naredi. To je žalosno. Bio sam prisutan u entitetskim i državnom parlamentu, kada su glasali o našem slučaju. Pred sjednicu kažu jedno, obećaju nam pomoći. A, na sjednici pognu glavu i glasaju onako kako im je naređeno – ogorčen je Duraković.

Nakon 10 godina intenzivne borbe sa sistemom, Duraković kaže da se u BiH, na osnovu njegovog iskustva, ne isplati biti buntovnik i boriti za svoja prava.

- Isplati se samo otići iz ove zemlje, jer s ovakvom vlasti ovdje u BiH nema napretka – zaključuje Duraković.

Jedina mu je satisfakcija činjenica da je, kako ističe, u BiH sudski uspio dokazati kriminal na kojeg je ukazivao deceniju. Isti taj kriminal svojim presudama ozvaničio je i dokazao i Sud Evropske unije, jer je poništio kreditne ugovore u švicarskim francima u Njemačkoj, Hrvatskoj, Crnog Gori…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.