NEPRIJATNO IZNENAĐEN

Državni poslanik Zlatko Miletić o prijetnjama ruske ambasade "Avazu": Zatečen sam grubim izrazima u obraćanju jedne velike sile

Ove moje riječi nisu usmjerene prema ruskom narodu koji je pošten narod, fantastičan i u svakom smislu antifašistički. Međutim, kad je u pitanju njihova administracija, vaš novinar je u pravu, kaže Miletić

Miletić; Prekinuti s ovom praksom. Avaz

Piše: A, Bajramović

17.2.2022

Poslanik u Domu naroda Parlamenta BiH i stručnjak iz oblasti sigurnosti, Zlatko Miletić neprijatno je iznenađen reakcijom Ambasade Rusije u BiH na komentar „Avazovog“ urednika Miralema Aščića i prijetnjama koje su upućene danas.

- Neprijatno sam iznenađen takvom vrstom obraćanja pojedincu i novini u cjelini. Ne samo da takvo obraćanje nije diplomatsko, već sam zatečen tako grubim izrazima u obraćanju jedne tako velike sile. S obzirom na činjenicu da gospoda potencira kako imaju dušu i kako predstavljaju veliku silu, ja mislim da tu svoju veliku silu ne trebaju demonstrirati prema pojedincima i malim državama. Ima mnogo drugih i boljih načina na koji oni trebaju pokazati svoju veličinu, ali na sasvim suprotan način od ovog kako rade u posljednjih deset godina, i prema institucijama BiH, i prema građanima BiH – kazao je Miletić.

Dodaje da će osoblju Ambasade vrlo rado pojasniti kako je to moguće.

- Ove moje riječi nisu usmjerene prema ruskom narodu koji je pošten narod, fantastičan i u svakom smislu antifašistički. Međutim, kad je u pitanju njihova administracija, vaš novinar je u pravu. Nedopustivo je da se Ruska Federacija godinama bavi unutrašnjim pitanjima u BiH. Posljednji takav primjer je sastanak između ministara vanjskih poslova Rusije i Hrvatske, Lavrova i Grlića Radmana, čija je jedna od tema bila - izborni zakon BiH. I to nije jedini put. Takvih situacija je u proteklih deset godina, kad je u pitanju BiH i odnos Ruske Federacije, bilo je na desetine. Zaista bi bilo dobro da se prekine s ovom praksom i da puste nas, građane BiH, sve narode u BiH, da se mi dogovorimo o svojoj sudbini a ne da nam oni pomažu, ili bolje rečeno odmažu na taj način – ističe Zlatko Miletić.


Silu ne trebaju demonstrirati prema pojedincima

S obzirom na činjenicu da gospoda potencira kako imaju dušu i kako predstavljaju veliku silu, ja mislim da tu svoju veliku silu ne trebaju demonstrirati prema pojedincima i malim državama. Ima mnogo drugih i boljih načina na koji oni trebaju pokazati svoju veličinu, ali na sasvim suprotan način od ovog kako rade u posljednjih deset godina, i prema institucijama BiH, i prema građanima BiH – kazao je Miletić.

Dodaje da će osoblju Ambasade vrlo rado pojasniti kako je to moguće.


Ove moje riječi nisu usmjerene prema ruskom narodu

- Ove moje riječi nisu usmjerene prema ruskom narodu koji je pošten narod, fantastičan i u svakom smislu antifašistički. Međutim, kad je u pitanju njihova administracija, vaš novinar je u pravu. Nedopustivo je da se Ruska Federacija godinama bavi unutrašnjim pitanjima u BiH.



Posljednji takav primjer je sastanak između ministara vanjskih poslova Rusije i Hrvatske, Lavrova i Grlića Radmana, čija je jedna od tema bila - izborni zakon BiH. I to nije jedini put. Takvih situacija je u proteklih deset godina, kad je u pitanju BiH i odnos Ruske Federacije, bilo je na desetine.

Zaista bi bilo dobro da se prekine s ovom praksom i da puste nas, građane BiH, sve narode u BiH, da se mi dogovorimo o svojoj sudbini a ne da nam oni pomažu, ili bolje rečeno odmažu na taj način – ističe Zlatko Miletić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.