ODNOS IZRAELA I BIH

Zijad Bećirović o Čoviću: Radi se o jeftinom političkom triku HDZ-a, Izrael mora dobro razmisliti o novokomponiranim prijateljima

Među pravednicima iz BiH više od polovine, oko 60 posto, su sami Bošnjaci

Zijad Bećirović i Dragan Čović. AVAZ

A. O. / Hayat

13.8.2022

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović za Hayat je govorio o odnosima BiH s Izraelom gdje je istakao da se radi o jeftinom političkom triku HDZ-a i Dragana Čovića.

- Inače, važno je podsjetiti da već izvjesno vrijeme, posebno od dolaska Benjamina Netanjuahua (Netanyahua) za premijera Izraela, gaje se odnosi sa antisemitskim organizacijama i političkim čelnicima u Evropi. Takav pristup Netanjuahua (Netanyahua) i njemu sličnih doveo je do zgražavanja i osude od strane vodećih jevrejskih organizacija i uglednih jevrejskih pojedinaca. Važno je osjetiti da je osnivač Demokratske zajednice Franjo Tuđman tretiran u međunarodnim krugovima i njihov odnos prema njegovim pisanijama o Drugom svjetskom ratu i logoru Jasenovac - kaže Bećirović.


Političko-mafijaške veze

On je dodao da se u BiH više može govoriti o jednoj vrsti političko-mafijaških veza koje Dragan Čović gaji u samom Izraelu, ali ovdje je prije svega važno pogledati spisak pravednika koji se nalazi u Muzeju sjećanja na Holokaust u Jerusalemu.

- Među pravednicima iz BiH više od polovine, oko 60 posto, su sami Bošnjaci. Još uvijek imamo problem na ovim prostorima BiH, ali i same regije sa pitanjem nezavisne države Hrvatske i ustaškim režimom, odnosno njihovim mračnim naslijeđem. Hrvatska nije kažnjena zbog uloge u Drugom svjetskom ratu, jer je kasnije postala kao federalna jedinica u okviru Federativne republike Jugoslavije. Također, neke druge države nisu kažnjene za svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu, kao što su Italija, Mađarska, jer je Mađarska uzeta pod pokroviteljstvo i zaštitu tadašnjeg Sovjetskog saveza i time je izbjegla sankcionisanje zbog uloge u Drugom svjetskom ratu - kazao je on.


Izraziti svoje stavove

Dodaje da je Hrvatski narodni sabor udruga civilnog društva i ona može izražavati svoje stavove, ali je i paradoks da u Evropi pojedini osvjedočeni antisemiti pokušavaju sebe predstaviti kao prijatelje Izraela i Jevreja kao naroda.

- Izrael kao država morat će voditi računa o tome ko su im zaista bili i ostali prijatelji uopšte i na ovim prostorima, i dobro razmisliti o novokomponiranim prijateljima. Ovdje se pojavljuje još jedna činjenica, a to je da li možda Izrael razmišlja da u svoj politički sistem uvede iskustva političkog sistema iz BiH, a to bi značilo, recimo, da ukoliko bi premijer države Izraela bio Jevrej, da onda predsjednik državnog parlamenta bude izraelski Arap, ili čak da izraelski Arap bude predsjednik Izraela - kaže Bećirović za Hayat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.