NEUM

OSCE: Sloboda izražavanja na društvenim mrežama u fokusu Škole medijskog prava

Ovaj akreditovani program učenja, kojim se učesnicima dodjeljuju 3 ECTS boda redstavlja dio Memoranduma o razumijevanju između Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Misije OSCE-a u BiH

Sa održanog sastanka. OSCE

A. O.

22.9.2022

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu pokrenuli su danas drugu Školu medijskog prava – ovoga puta fokusiranu na slobodu izražavanja na društvenim mrežama.

Ovaj četverodnevni događaj, koji se održava u Neumu, pruža jedinstvenu priliku za 18 studenata prava iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bihaća, Tuzle, Zenice i Mostara da uče o slobodama na internetu, samoregulaciji online medija i društvenih mreža te o odgovornosti države u skladu sa članom 10. i članom 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Sloboda izražavanja je u potpunosti zaštićena i garantovana u skladu sa domaćim pravnim okvirom. Međutim, procesuiranje potencijalnih kršenja slobode izražavanja još uvijek predstavlja izazov za bosanskohercegovačko pravosuđe. Bosni i Hercegovini nedostaje sveobuhvatni okvir koji bi uskladio online zaštitu tog prava sa savremenim međunarodnim standardima - rekao je Miloš Bogičević, šef Sekcije za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH.


Studenti će raditi na hipotetičkim slučajevima. OSCE

Pored prisustvovanja predavanjima, studenti će raditi na hipotetičkim slučajevima i učestvovati na takmičenju u simulaciji suđenja. Škola medijskog prava takođe predstavlja izvanrednu priliku za mlade ljude iz cijele države da se druže, stvore mrežu kontakata i da uče zajedno.

Ovaj akreditovani program učenja, kojim se učesnicima dodjeljuju 3 ECTS boda, predstavlja dio Memoranduma o razumijevanju između Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Misije OSCE-a u BiH, potpisanog ranije ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.