U VIJEĆNICI

Sarajevo Innovation Summit: Centralna tema energetska i klimatska kriza

Živimo u vremenu tzv. triple C krize – one uzrokovane pandemijom COVID-19, klimatskim promjenama i konfliktom što proces donošenja odluka i kreiranja politika u svim područjima čini veoma izazovnim, navela je Pilav Velić

Piše: A. Bajramović

1.12.2022

Sarajevo Innovation Summit - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskog instituta Sarajevo i Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini danas je u prepunoj sarajevskoj Vijećnici održan 5. jubilarni Sarajevo Innovation Summit. Centralna tema najznačajnijeg samita inovacija u regiji bila je praktično najaktuelnija tema današnjice – energetska i klimatska kriza.

- Živimo u vremenu tzv. triple C krize – one uzrokovane pandemijom COVID-19, klimatskim promjenama i konfliktom što proces donošenja odluka i kreiranja politika u svim područjima čini veoma izazovnim. Ovogodišnji Summit nudi konkretne preporuke za prevazilaženje klimatske i energetske krize i to kroz ulaganje u obnovljive izvore energije, štednju, odnosno smanjenje energetske potrošnje, te diverzifikaciju energetskih zaliha i dobavljača kako bi se osigurala energetska sigurnost i neovisnost - kazala je za "Avaz prof. dr Amila Pilav Velić, osnivačica konferencije.

Summit su otvorile dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmina Selimović i direktorica Misije za međunarodni razvoj pri USAID-u u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb, a prisutnima su se, pored profesorice Pilav - Velić, obratili i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktor regionalnog ureda "Friedrich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe" dr. Ralf Melzer. Učesnicima su se obratili i dr. Steven S. Burns, direktor energetike i infrastrukture u Uredu za Evropu i Euroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Andrej Gajić, naučnik National Geographic-a i počasni ambasador Mediteranskog mora, Snježana Kopruner, Direktorica GS-TMT iz Travnika.

Sarajevo Innovation Summit ove godine je organiziran u okviru programa obilježavanja 70 godina postojanja Ekonomskog fakulteta UNSA.

Amila Pilav-Velić: Živimo u vremenu tzv. triple C krize. FACEBOOK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.