HITNA SJEDNICA

Danas potvrda saziva Vijeća ministara: Nova državna vlast bez SDA

Bit će imenovani ministri, zamjenici ministara i zamjenici predsjedavajuće Krišto

S jedne od ranijih sjednica. FENA

A. K.

25.1.2023

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana danas sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Novi ministri bit će Elmedin Konaković (NiP), Zoran Tegeltija (SNSD), Staša Košarac (SNSD), Davor Bunoza (HDZ BiH). Edin Forto (Naša stranka), Dubravka Bošnjak (HDZ BiH), Nenad Nešić (DNS), Zukan Helez (SDP) i Sevlid Hurtić (BH Zeleni).

Budući zamjenici ministara trebali bi biti Josip Brkić, Muhamed Hasanović, Ljiljana Lovrić, Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde, Ognjen Janjić, Marijana Mojić, Ivica Bošnjak, Aleksandar Goganović i Slaven Galić i Duška Jurišić.

Krišto je za svoje zamjenike imenovala Tegeltiju i Konakovića.

To znači i definitivno pravljenje državne vlasti bez SDA. Cijena gubitka vlasti za ovu stranku je ogromna. Budžet države iznosi više od milijardu KM.

Ipak, mnogo je važnija činjenica da se na ovom nivou nalaze neka od najvažnijih ministarstava, kao i agencija. Tako će SDA ostati bez Ministarstva vanjskih poslova, kao važnog instrumenta preko kojeg je kreirala vanjsku politiku i kadrovirala diplomatsku službu zemlje u skladu sa svojim interesima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.