RAZGOVOR

Kenan Vrbanjac, predsjednik Merhameta, za "Avaz": Moramo pomoći ljudima u Turskoj i Siriji

Imamo podršku naših građana ne samo u BiH već i iz Njemačke, Norveške, Švedske i drugih zemalja gdje Merhamet ima svoje organizacione jedinice

Kenan Vrbanjac, direktor Merhameta. Avaz

Alen Bajramovic

21.2.2023

Delegacija MDD "Merhamet" sutra ponovo putuje u Tursku, a nakon što je dobila dozvolu vlasti posjetit će i Siriju. Cilj je pokazati da se pomoć prikupljena u BiH distribuira na terenu ali i uvjeriti se u razmjere štete nakon novog zemljotresa koji je pogodio već razrušene dijelove Turske i Sirije.

Mi ćemo pomoći koliko možemo

- Nakon novog zemljotresa koji se desio sinoć bojim se da će situacija koju sam vidio prije sedam dana biti još teža, jer su se oštećeni objekti urušili. Brine nas ta učestalost zemljotresa u Turskoj. Svakodnevno smo u kontaktu s našim prijateljima i vjerujte da ni oni više ne znaju sta da rade, plaše se boravka i na otvorenom, ne znaju kada će stati i u stalnom su strahu. Tražit ćemo od Boga da olakša tim ljudima, a na nama je da im mi pomognemo koliko možemo - kazao nam je predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac.

Konvoj sa 20 šlepera bi trebao stići u srijedu navečer. A. Bešić

U okviru akcije koja se realizira u saradnji i uz podršku Rijaseta IZ u BiH, jučer je prema Turskoj upućen konvoj od 20 šlepera sa artiklima koje je tražila Ambasada Turske u BiH i Uprava za vanredne situacije (AFAD), a akcija i dalje traje.

Naš narod ne odustaje

- Svako jutro vidimo po izvodima i pozivima na humanitarni broj da naš narod ne odustaje, da imamo podršku naših građana ne samo u BiH već i iz Njemačke, Norveške, Švedske i drugih zemalja gdje Merhamet ima svoje organizacione jedinice. Islamska zajednica takođe je dala novčanu donaciju, akcija se realizira u saradnji sa Rijasetom IZ, pa se i ovim putem zahvaljujem reisu-l-ulemi Husein ef Kavazoviću, svim muftijama i uposlenicima na terenu - ističe Vrbanjac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.