KOMISIJA ZA ODBRANU

Pendeš i Šiljegović na 17. konferenciji Generalnog inspektorata MO BiH

Marina Pendeš je u ime Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH pozdravila učesnike 17. konferencije

Sa sastanka. Fena

FENA

27.4.2023

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović danas su u Sarajevu prisustvovali 17. konferenciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane (MO) BiH.

Zajednička komisija

Generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić je u svom uvodnom izlaganju prezentirao težišne aktivnosti u radu u 2022. godini. Naglasio je značaj provođenja osnovnih funkcija Generalnog inspektorata, značaj izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije. Posebno je naglasio značaj etike i profesionalizma u radu, te se osvrnuo na saradnju s parlamentarnim vojnim povjerenikom BiH i Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH.

Tokom konferencije, razgovarano je o tome kako doprinijeti izmjenama i dopunama normativno-pravnog i konceptualnog okvira za rad Generalnog inspektorata MO BiH, te realizaciji aktivnosti iz "Programa reformi BiH".

Marina Pendeš je u ime Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH pozdravila učesnike 17. konferencije. U svom izlaganju je naglasila da članovi Zajedničke komisije prate rad Generalnog inspektorata, jer je to značajan model internog nadzora nad aktivnostima MO i Oružanih snaga (OS) BiH koji podrazumijevaju poštovanje zakona i etičkih vrijednosti. Pozvala je nadležne unutar sistema odbrane da se transparentno razgovara o stanju ljudskih prava u OS BiH, te da se treba suočiti s problemima i pojavama koje narušavaju međuljudske odnose i ljudska prava u vojnoj organizaciji.

Unapređenje stanja

Sugerirala je čelnim ljudima sektora odbrane da se upoznaju detaljnije sa zaključcima, zahtjevima i preporukama Zajedničke komisije koje se odnose na unapređenje stanja u OS BiH i MO BiH.

Učesnike konferencije pozdravio je i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

U radu 17. konferencije učestvovali su predstavnici OS BiH, predvođeni načelnikom Zajedničkog štaba general-pukovnikom Senadom Mašovićem, predstavnici Komande EUFOR-a u BiH, Štaba NATO-a u BiH, Misije OSCE-a u BiH, kao i predstavnici agencija i institucija koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava, borbe protiv korupcije, te jačanja prava i zakonitosti u radu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.