SARAJEVO

Brkić i Farel o aktuelnoj situaciji u BiH, evropskim integracijama i ekonomskoj saradnji

Istaknuto je da Bosna i Hercegovina i Irska imaju prijateljske odnose

Farel i Brkić. Fena

FENA

8.5.2023

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas s ambasadorom Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani Adrijanom Farelom (Adrian Farrell).

Tom prigodom je razgovarano o bilateralnim odnosima između BiH i Irske, aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, evropskim integracijama i ekonomskoj saradnji.

Istaknuto je da Bosna i Hercegovina i Irska imaju prijateljske odnose te je produbljivanje tih odnosa važno u kontekstu EU integracija kao i potencijala za bolju ekonomsku saradnju.

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina i Irska dijele slične vrijednosti, ali i izazove, ocijenjeno je da je politička stabilnost preduvjet za privlačenje investicija i ekonomski razvoj.

Zaključeno je da postoji potreba za jačanjem ekonomske saradnje, posebno u području turizma kao i bolje saobraćajne povezanosti dviju zemalja.

Brkić je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku koju je Irska pružila Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o putu u EU.

Farel je naglasio da Irska podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana te iskazao podršku BiH na putu evropskih integracija i reformskih procesa.

Ponovio je kako je Irska otvorena i spremna za prijenos svojih znanja i iskustava na BiH u smislu pomoći pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su izrazili spremnost za unapređenje političkog dijaloga razmjenom posjeta na visokom nivou.

Tokom susreta bilo je riječi i o značaju dijaspore, prije svega, kada je riječ o investicijama i promociji potencijala i projekata za nova ulaganja u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.