POLITIČKI I VOJNI SAVEZ

Brkić: BiH doprinosi svjetskom sigurnosnom poretku, jača saradnja i partnerstvo sa NATO-om

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH u prošloj godini usvojilo temeljni dokument – program reformi za 2021. i 2022. godinu

Predsjedavajući Komisije za saradnju BiH-NATO Josip Brkić. N. Ajnadžić

Nerma Ajnadžić

24.5.2023

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju BiH-NATO Josip Brkić na današnjem brifingu, koji je organizirao NATO štab u Sarajevu, kazao je da BiH posljednjih devet godina radi u "strukturiranom i sadržajnom partnerstvu sa Sjevernoatlantskim savezom da bi ispunili naše vanjskopolitičke ciljeve, a to je približavanje BiH NATO-u."

Reforma Oružanih snaga BiH

Istakao je da je reforma Oružanih snaga BiH najbolja reforma nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

- Mi smo u posljednje vrijeme postali neko ko više doprinosi svjetskom sigurnosnom poretku nego kao korisnik, što smo ranije bili - poručio je Brkić.

Dodao je da je BiH imala iskustvo u NATO misijama u svijetu te da smo dobili najbolje ocjene u kontekstu interoperabilnosti, a to govori da preuzimamo dio sigurnosti u globalnom poretku.

- Pored svih očitih prednosti jače saradnje i parnerstva sa NATO-om, a koje su bazirane na vrijednostima koje NATO kao politički i vojni savez propagira, nama u BiH upravo trebaju bolji ekonomski razvoj, vladavina prava, jačanje demokratije i državnih institucija - rekao je Brkić.

Finska i Švedska

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH u prošloj godini usvojilo temeljni dokument – program reformi za 2021. i 2022. godinu, o kojem će razgovarati s evropskim zvaničnicima u toku njegove naredne posjete Briselu.

Istakao je i da mu je drago da je Sjevernoatlantski savez u ovim turbulentnim vremenima donio odluku da primi u članstvo Finsku, kao i da se nada da će se isto dogoditi sa Švedskom.

- Nadam se da će Savez imati i ubuduće politiku otvorenih vrata, do trenutka kada bi i BiH svojom suverenom odlukom trebala izglasati da li želi biti članica NATO-a - poručio je Brkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.