REAKCIJA

Denis Hadžović za "Avaz": Situacija više nego ozbiljna, svi alarmi u crvenom

Situacija postaje više nego ozbiljna, posebno u kontekstu komplikovanih odnosa na regionalnom, ali i međunarodnom planu, poručio je Hadžović

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović. Printscreen

Alen Bajramovic

27.6.2023

Indolencija domaćih vlasti i međunarodnih aktera na ponašanje Milorada Dodika i njegove partije u posljednjih deset godina sada je došla na naplatu.

Ovo je za "Avaz" izjavio direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović, komentirajući današnju posebnu sjednicu NSRS, ali i sve radikalnije stavove iz RS u posljednjih nekoliko mjeseci.

Rano upozoravanje

- Od podrivanja Zakona o odbrani BiH, omalovažavanja institucija na državnom nivou, pozivanja na bojkot, a sada i podrivanja Ustavnog suda kao najviše državne institucije. Situacija postaje više nego ozbiljna, posebno u kontekstu komplikovanih odnosa na regionalnom, ali i međunarodnom planu. Mislim da su svi alarmi i sistemi ranog upozoravanja debelo na crvenoj oznaci - kaže Hadžović.

On smatra da je krajnje vrijeme da se počne djelovati institucionalno, ali hladne glave.

Uključiti međunarodnu zajednicu

- Pozivam naše političke lidere da se okupe, da sjednu za sto i pokušaju pronaći izlaz iz ove krize. Odmah nakon praznika da pokušaju iznaći rješenje za ovaj problem, ali i ono što se nagovještava, a što ugrožava funkcionalnost naših institucija i naš put prema EU I NATO-u. To je interes svih građana. Radikalne mjere i izjave neće ničemu doprinijeti. Ako ne uspiju domaći akteri onda se mora uključiti međunarodna zajednica kao medijator kako bi normalizovala politički sistem u BiH, koji je dobrano uzdrman a ima nagovještaja da će se to i dalje usložnjavati - ističe Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.