DONESENA ODLUKA

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila rang-listu za dodjelu stipendija

Ove godine stipendiramo tri učenika generacije, kaže Maksimović

Sa jedne od sjednica. Fena

FENA

12.7.2023

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je konačnu rang-listu za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija s područja Distrikta, a prema kojoj će se sa više od milion KM tokom akademske 2023/24. godine finansirati ukupno 245 studenata.

- Ove godine stipendiramo tri učenika generacije, potom devet učenika sa prosjekom 5,00 i četiri buduća studenta sa posebnim protrebama kao i dva iz reda nacionalnih manjina i na kraju 198 studenata druge i viših godina studija - izjavio je šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje i nauku Vlade Distrikta Aleksandar Maksimović i dodao da je Vlada izdvojila i stipendije za 29 studenata drugog ciklusa studija.

Naglasio je da je kroz ustaljenu praksu stipendiranja redovnih studenata uvedena i novina da pored isplate mjesečnih stipendija u iznosu od 200 KM, Vlada plaća ili sufinasira smještaj u studenskim domovima onim studentima koji se obrazuju na teritoriji BiH.

- Ugovori o stipendiranju će se sa studentima zaključivati početkom avgusta mjeseca kada poziv putem veb sajta Vlade Distrikta bude objavljen. Isplatiće im se ukupo 1.400 KM u prvom ciklusu, a ostatak od tri stipendije će dobiti kada donesu dokaz da su upisali višu godinu studija - naveo je Maksimović i naglasio da Brčko distrikt kao lokalna zajednica i na ovaj način želi pomoći i olakšati budućim akademskim građanima njihovo studiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.