PRVI OVOGODIŠNJI

Brčko distrikt BiH: Na raspisani poziv aplicirala 62 udruženja

Ono što bih izdvojio jeste da je prije par godina na području Distrikta djelovalo oko 700 udruženja, rekao je Tufekčić

Broj udruženja u Brčko distriktu se smanjio. Fena

A. O.

7.8.2023

Rezultati prvog ovogodišnjeg javnog poziva Odjeljenja za stručne i poslove Vlade Brčko distrikta BiH na koji su aplicirala 62 udruženja bit će objavljeni sredinom ovog mjeseca. 

Prema evidenciji resornog odjeljenja u odnosu na prethodne godine zabilježen je znatno manji broj registrovanih udruženja.

Nakon nedavno održanog javnog otvaranja projektnih prijedloga koje se održalo u Omladinskom centru komisija za bodovanje je pristupila ocjenjivanju pristiglih projektnih ideja od nevladinih organizacija.

Smanjen broj udruženja 

Senad Tufekčić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove rekao je da će sljedeće sedmice biti objavljeni rezultati te dodao da je za namjene ovog javnog poziva iz budžeta Brčko distrikta obezbijeđeno oko 200.000 KM.

- Ono što bih izdvojio jeste da je prije par godina na području Distrikta djelovalo oko 700 udruženja, međutim izmjenama Zakona o finansiranju udurženja došlo je do izmjene te je sada registrovano oko 200 udruženja koja se prijavljuju na javne pozive koje objavljuje Vlada Brčko distrikta BiH. Ovo je trenutno najtransprentiniji način finansiranja nevladinih organizacije i očekujemo dobru zainteresovanost i na sljedećim pozivima koje ćemo objavljivati - dodao je Tufekčić.

Crveni križ Brčko distrikta BiH

Tufekčić kaže da je također ostvarena dobra saradnja sa pacijentskim udruženjima te je obezbijeđeno oko 40 hiljada KM za njihov redovan rad čime će se uveliko olakšati uslovi za njihovo djelovanje. On kaže da se na ovaj način njihove potrebe žele staviti na adekvatan nivo kako bi članovi tih udruženja mogli ostvariti svoja osnovna prava.

- Crveni križ Brčko distrikta BiH je itekako primjetan u svom radu te smo im obezbijedili oko 60.000 KM za rad - istakao je Tufekčić te dodao da je za potrebe rada udruženja penzionera na fondove oba entieta uplaćeno oko 50.000 KM.

Iz Odjeljenja za stručne i administrativne poslove potvrdili su da je toku i javni poziv za dodjelu donacija mjesnim zajednicama za šta je iz budžeta Brčko izdvojeno oko 390.000 KM, a počektom sljejdećeg mjeseca bit će objavljen još jedan poziv namijenjen nevladinim organizacijama u vrijednosti od 230.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.