BIVŠI ŠEF BIA-E

Vulin: Odluku o ostavci sam donio sam

Vulin je negirao da je "ruski čovjek"

Aleksandar Vulin. Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

S. S.

6.11.2023

Doskorašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandar Vulin izjavio da je od imenovanja na tu funkciju bilo pritisaka da bude smijenjen, da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "odolijevao pritscima", te da je na kraju odluku o ostavci donio sam, piše Radio Slobodna Evropa.

Vulin je 5. novembra za televiziju Pink rekao da je "sa Vučićem razgovarao o svim pritiscima" i da mu je Vučić prepustio odluku, a da je on podnio ostavku jer je smatrao da nema pravo "da žrtvuje Srbiju" zbog svog opstanka na funkciji.

- Predsjednik Vučić i ja ne mislimo isto o svemu, ali se slažemo da Srbija mora da bude suverena, neutralna i da mora da sačuva dobre odnose sa Rusijom i Kinom i da sačuva RS - rekao je Vulin koga su SAD u julu stavile na listu sankcija zbog navodne korupcije i umješanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Vulin je negirao da je "ruski čovjek".

Aleksandar Vulin je prethodnu deceniju bio na političkim funkcijama - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čovjeka srpske tajne službe.

Direktne kontakte sa ruskim zvaničnicima Vulin je nastavio da održava i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Posljednji put, kako su prenijeli ruski državni mediji, bio je u Moskvi 24. maja kao predstavnik Srbije na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.