MOSTAR

Prvo obraćanje premijerke HNK Marije Buhač: Donijet ćemo novi pristup, energiju i viziju

Buhač prva žena na čelu Vlade HNK, prosječna starost ministara 40 godina

Buhač: Sagledati analizu stanja. M. Smajkić

Meliha Smajkic

9.11.2023

Hercegovačko-neretvanski kanton je danas, nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a dobio novu izvršnu vlast. Tako je nova Vlada HNK potvrđena 21 glasom, a protiv su bili zastupnici HDZ-a 1990, DF-a, HRS-a i NiP-a. Na čelu Vlade HNK bit će Marija Buhač, a ona je prva premijerka u historiji ovog kantona. Prosječna starost njenog tima, odnosno, ministara je 40 godina

- Smatram da ćemo donijeti jedan novi pristup , novu viziju i novu energiju u radu ove Vlade - istaknula je Buhač u svom prvom obraćanju novinarima nakon okončanja vanredne sjednice Skupštine HNK.

Svoj rad, dodala je, zasnivat će na strateškom planiranju i izvršavanju aktivnosti, na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti, na što je, također, ukazala u svom ekspozeu.

- Naš ključni fokus je na dva temeljna pravca. To su razvoj privrede temeljen na dvije strateške prepoznate djelatnosti, to su turizam i poljoprivreda, kao i razvoj obrta u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja.

Pored toga, želimo, donijeti, set socioekonomskih i demografskih mjera koje će olakšati život našim stanovnicima, a posebno onim najugroženijim kategorijama, mladim ljudima i mladim porodicama s djecom - kazala je Buhač.

Budući da je Vlada HNK izabrana, praktično, pretkraj godine, Buhač je kazala da će morati djelovati brzo i efikasno, ali i odgovorno.

- Neophodno je na taj način djelovati kako bismo ispunili sve ciljeve, donijeli proračunske dokumente i kako bi naši žitelji doživjeli učinak našeg rada - rekla je Buhač.

Podvukla je da su do sada već trebali biti završeni svi planski dokumenti, rebalans budžeta za ovu godinu i nacrt budžeta za narednu godinu.

Buhač: Neophodno je djelovati. M. Smajkić

- Nažalost, mi smo na samom početku. Želimo, prije svega, pristupiti, analizi zatačenog stanja u Kantonu i, prioritetno, izradi rebalansa.

Nadam se da će proračunska sredstva dopustiti što veći broj mjera da primijenimo,ali pred nama je razdoblje od tri godine i mislim da do tada možemo sve ovo ispuniti - zaključila je Buhač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.