54 DRŽAVLJANA BIH

Ambasador Halilović: Katar će osigurati izlaz naših građana iz Gaze i prijevoz do Sarajeva

Sastanak je održan na zahtjev ambasadora Halilovića i nakon višestrukih kontakata između Vlade Katara i Ambasade Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji

Halilović: Katar je ključna strana. YouTube

D. R.

14.11.2023

Ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Semir Halilović upravo je okončao sastanak s Muhamedom bin Abdulaziz Al-Khulaifijem, državnim ministrom Ministarstva vanjskih poslova Katara s kojim je razgovarao o evakuaciji naših građana iz Gaze. 

Sastanak je održan na zahtjev ambasadora Halilovića i nakon višestrukih kontakata između Vlade Katara i Ambasade Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji.

Način evakuacije

Ministar Khulaifi prenio je ambasadoru Bosne i Hercegovine važne informacije o stanju na terenu, prije svega, o načinu evakuacije iz Gaze koja se odvija putem pregovora u trouglu Izrael-Katar-Hamas, te o učešću ostalih svjetskih i regionalnih političkih aktera u ovom izuzetno složenom i teškom procesu. Ministar Khulaifi prenio je informacije o listi država čiji državljani čekaju na evakuaciju, navodeći primjer Norveške koja još nije evakuirala njihovih 200 državljana iz Gaze.

Ambasador Halilović ponovo je, ovaj put lično, predao ministru Khulaifiju notu Ambasade Bosne i Hercegovine, sa spiskom bh. građana, uz molbu sa hitnu evakuaciju njih 54. Ministar Khulaifi rekao je da proces izlaska iz Gaze mora ići putem stavljanja na listu s druge strane Rafah prelaza - dakle, na listu Hamasa, u čemu se Katar obavezao da taj posao u što skorijem roku okonča za Bosnu i Hercegovinu. Također, na dodatno traženje ambasadora Halilovića, ministar Khulaifi dao je garancije da će nakon evakuacije Katar osigurati prijevoz državljana Bosne i Hercegovine iz Egipta za Sarajevo, preko Dohe.

Katar je ključna strana

Kontaktirali smo ambasadora Halilovića o ovom pitanju:

- Katar je ovdje ključna strana kada su u pitanju državljani Bosne i Hercegovine u Gazi, jer bez njihove asistencije naši državljani, praktično, ne bi mogli napustiti Gazu. Ukoliko Katar ne pomogne da ih palestinska strana stavi na priooritetnu listu za evakuaciju, to bi značilo da bi proces mogao potrajati jako dugo i biti vrlo neizvjestan. Uz pomoć Katara i stavljanjem naših državljana na listu s palestinske strane, mi dobijamo šansu za hitnu evakuaciju. Ovom prilikom zahvaljujem se Kataru na ovoj važnoj i ključnoj pomoći i asistenciji. Vrlo je važno da Katar, kao medijator između svjetskih sila, stane iza naših državljana, to im daje sigurnost za evakuaciju i jednu vrstu protekcije. Druga stvar, ministar Khulaifi obećao je osigurati i avion Katara za evakuaciju naših građana iz Gaze prema Sarajevu. Onog trenutka kada napuste Egipat, Katar je obećao preuzeti ih i, preko Dohe, prevesti za Sarajevo. Ukoliko se stvari odviju ovako, mogu samo reći da se radi o velikoj stvari i zahvaljuem se Kataru na ključnoj pomoći u ovoj izuzetno teškoj operaciji.- kazao nam je ambasador Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.