RAZGOVOR

Zastupnik Evropskog parlamenta Tonino Picula za "Avaz": Prema BiH je pružena ruka

Postoji mogućnost jednog “skoka”, kao u slučaju Moldavije, koja je, ni kriva ni dužna, preskočila cijeli niz država koje godinama pregovaraju

Picula: Ne smijete propustiti šansu. Facebook

Alen Bajramovic

25.1.2024

Zastupnik i član Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Tonino Picula duboko vjeruje u to da BiH u martu može otvoriti pregovore o početku pregovora o članstvu u EU.

Bila greška

Smatra da je napravljena greška što to nije učinjeno još u decembru prošle godine.

- Nudi se početak pregovora, a zajedno s tim u Evropskom parlamentu počinje rasprava o novom paketu finansijske pomoći zapadnom Balkanu od šest milijardi eura, od kojih bi milijarda trebala ići BiH - kaže Picula.

Pozitivnim pritiskom smatra i posljednju posjetu predsjednice EK i premijera Hrvatske i Nizozemske, pa je zbog toga vidi kao važniju od prethodnih. Podsjeća da se nikad nije dogodilo da ova zemlja ima realnu mogućnost za napredak, uz prethodno pokazanu volju i trud.

- Ovo je jedan veoma važan evropski skrining uoči sjednice Evropskog vijeća, ali i impuls bh. političarima da ostave po strani svoje razlike i da zajedno rade na reformama. Ruka je pružena prema BiH - ističe Picula.

Moglo bi se desiti, navodi, da se BiH, u svojoj kompleksnosti, ponovo suoči, ne s evropskim zahtjevima, već sa samom sobom.

- Ako ostane neintegrirana iznutra, BiH se ne može integrirati u EU. Imamo dva suprotstavljena procesa. Jedan je naoko pozitivan dogovor lidera u Laktašima, gdje su iza zatvorenih vrata donijeli niz zaključaka kojima bi poduprli značajan napredak, a s druge strane mi se čini da će se o početku pregovora odlučivati i u sudnicama. Mislim na aktuelni proces protiv Dodika, koji doista ima dvostruko lice - smatra Picula.

Naglašava da će biti velika šteta ako BiH propusti priliku u martu jer će na sljedeću dugo čekati.

- Postoji mogućnost jednog “skoka”, kao u slučaju Moldavije, koja je, ni kriva ni dužna, preskočila cijeli niz država koje godinama pregovaraju ili imaju kandidatski status. A lako se može dogoditi da BiH slijedi sudbinu Sjeverne Makedonije i Albanije, koje su godinama imale status kandidata bez mogućnosti napretka - upozorava Picula.

Komšić bio na odmoru

Komentirajući skandal u Predsjedništvu BiH, kada je premijer Hrvatske Andrej Plenković izbjegao susret sa Željkom Komšićem, Picula kaže da je to, najvjerovatnije, odgovor na raniju provokaciju.

- Iz ureda Komšića najprije je rečeno da je on na godišnjem odmoru, a onda ga je ipak prekinuo. Plenković je na to reagirao. Dakle, ništa novo. Čini mi se da podržati BiH na evropskom putu ne podrazumijeva podršku njenim deficitima. Izbori Komšića su eklatantan primjer zloupotrebe Dejtonskog ustava - dodaje Picula.

- Na bh. političarima je da postignu napredak i preskoče vlastite sjene ili da ostanu “veto grupa”, koja, navodno, želi u EU, ali čini sve da se na tom putu sapletemo - zaključuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.