NAKON KRATKE BOLESTI

Šok u Gračanici: Preminula Lana Mujić (33), članica i duša udruženja "Futura"

Za svoj rad, udruženje je 2016. godine za Dan Grada Gračanice nagrađeno najvećim priznanjem "Zlatnom plaketom"

Lana Mujić. Avaz

H. Čalić

5.2.2024

U Gračanici, ponovo velika tuga, na UKC-u u Tuzli u 33. godini, iznenada nakon dva dana bolesti, preminula djevojka Lana Mujić, članica i duša udruženja roditelja, djece i omadine sa posebnim potrebama "Futura". 

U subotu joj je pozlilo, u nedjelju je otišla na drugi, bolji svijet. Velika je tuga u porodici Zijada i Vere Mujić, cijeloj porodici, ali i šok i nevjerica među 46 članova udruženja roditelja, djece i omladine, članova sa posebnim potrebama koji su svoj život vezali za udruženje „Futura“, formirano prije 14. godina. Tri dana u sedmici, ponedjeljkom, srijedom i subotom okupljaju se ove osobe uz pomoć roditelja i tu borave sa svojim volonterima.

Uz brojne kreativne radionice, izrađivali su ručne i ukrasne radove koje su izagali na sajmovima, bazarima, raznim manifestacijama i time pokazali svoje kreativnosti i dokazali da se na njih treba računati i nipošto ih ne izdvajati iz zajednice. Za svoj rad, udruženje je 2016. godine za Dan Grada Gračanice nagrađeno najvećim priznanjem "Zlatnom plaketom".

Vera Mujić. Avaz

Naravno, svega navedenog ne bi bilo da na čelu udruženja Futura nije bila Vera Mujić, heroina, čija je kćerka Lana, također bila član ove velike porodice. Lana je, kaže nam Azra Sakić, djevojka koja je u Futuri 12 godina, odmah po završetku fakulteta. Bila je sa ovim osobama kao nokat uz prst. I ona je u šoku.

- To su posebne osobe, mi volonteri, a ima nas desetak znamo kako s njima treba se odnositi. Znamo kako dišu, ali Lana je bila i više od toga, bila je duša. Svakoga bi ona prva dočekala, svakome lijepu riječ bi uputila i isprtila bi ga tako isto i još bolje. Vedra, nasmijana, nema toga koje je nije volio. Sutra, u utorak, 6. februara bit će obavljena dženaza Lani. Njezinih 46 drugova i drugarica neće moći doći da je isprate zadnji put, doći će roditelji, prijatelji. Dženaza je zakazana za 14:45 ispred Šarene džamije na mezarje Šabuša u Gračanici, bilo je sve što je smogla snage i rekla o Lani Mujić volonterka Azra Sakić.

Posmrtnica obojena bojama koje je voljela i kojima je slikala Lana sa drugaricama i drugarima. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.