ODLUKA O SDS-U

Cvijanović: CIK je samo poluga u rukama stranaca

Ona je istakla da je apsolutno neprihvatljivo da se u "podaničkom maniru samo izignoriše situacija u kojoj se našao SDS"

Željka Cvijanović. Fena

S. S.

31.5.2024

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je skandalozna, nečuvena i sramna odluka CIK-a o zabrani izlaska na izbore SDS-u, kojom se "podrivaju temelji demokratije u RS i BiH."

Cvijanović je istakla da je tragično to što domaće institucije nastupaju tako restriktivno prema pravnim i fizičkim licima, a na primjeru SDS-a, vidimo i političkim subjektima bez bilo kakve sudske presude, "već samo zato što je neko iz inostranstva ili neka tuđa vlada odlučila da joj nešto nije po volji".

- Ovo je još jedan dokaz da je ovaj saziv CIK-a ništa drugo do poluga u rukama stranaca. Zaista se postavlja pitanje zašto su banke u potpunosti gasile tekuće i druge račune umjesto da su onemogućile one funkcije koje se i prate po pravilima OFAC-a - ukazala je Cvijanović.

Ona je istakla da je apsolutno neprihvatljivo da se u "podaničkom maniru samo izignoriše situacija u kojoj se našao SDS i da je CIK tako olako pristao da onemogući ravnopravno učešće svih političkih subjekata u izbornom procesu".

- Ovo je brutalni napad na demokratiju, isto kao što je i pojava u kojoj neki stranac pojedinac može nametnuti izmjene krivičnog, izbornog ili bilo kojeg drugog zakona, umjesto institucija koje su za to ovlaštene i po Ustavu i po zakonu - zaključila je Cvijanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.