UDAR NA SUVERENITET BIH

Konaković uputio protestnu notu Crnoj Gori: Predsjednik Skupštine "svesrpski sabor" nazvao skup dviju država

Ministar vanjskih poslova BiH je istakao da je "sverpski sabor" veoma opasna stvar i da poruke nisu naivne

Elmedin Konaković. Avaz

N. H.

prije 7 dana

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da je uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog spornih izjava predsjednika tamošnje Skupštine Andrije Mandića.

Podsjećamo, Mandić je kazao da je "svesrpski sabor skup dviju država". 

- Iako smo na to navikli od njega, ali bez obzira što se on tako kontinuirano ponaša, mi ćemo kontinuirano reagirati na pokušaje udara na ustavno uređenje BiH - kazao je.

Kazao je da će u toku analizirati da li će poslati protestnu notu i Srbiji zbog interpretacija Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. 

Ministar vanjskih poslova BiH je istakao da je "sverpski sabor" veoma opasna stvar i da poruke nisu naivne. 

Konaković smatra da je nepoštivanje koje BiH doživljava od Vučića kulminiralo na tom saboru i da u potpisanoj deklaraciji ima nekoliko ozbiljnih prijetnji suverenitetu BiH.

- Vučića smo izveli na čistac, i Evropi i svijetu pokazali njegovo pravo lice. Ogolili smo rusku imperiju na Balkanu u kojoj on ima neki generalski status, dok je Dodik prateći vokal. Vučić je kreator ruske revolucije na Balkanu koja se dešava i u Sjevernoj Makedoniji i Crnog Gori. Više ne krije da je izvršilac tih politika - naglasio je Konaković.

Konaković je dodao da će o tome detaljno informirati ministre vanjskih poslova zemalja iz EU s kojima ima sastanke, "jer prostor Balkana u potpunosti ovisi o EU, dok ruski sateliti zloupotrebljavaju mekan pristup EU u nekim procedurama".

Tvrdi da nema ništa protiv okupljanja naroda, ali da zahtijeva potpuno poštivanje suvereniteta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.