POZITIVNE PRIČE

"Avaz" u posjeti uspješnom gračaničkom "Indexu": Sve proizvode izvoze u Evropu i SAD

Vlasnik Fahir Humić u mašinski park i tri savremene proizvodne hale uložio 25 miliona KM vlastitih sredstava

"Index“ u Gračanici: Proizvode se precizni dijelovi od metala. H. Čalić

H. Čalić

7.2.2024

U gračaničkoj poslovnoj zoni izgrađene su u skorije vrijeme tri tvorničke hale firme "Index“, građene po uzorima na one u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Ovih dana dovršava se i „useljenje“ najmodernijih mašina za obradu metala i izradu dijelova za najveće kompanije u Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Danskoj, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. Za sada je useljena prva hala i u njoj se radi punom parom.

Vrhunski kvalitet

Ovu gračaničku kompaniju decenijama uspješno vodi njen utemeljitelj Fahir Humić, a u kompaniji se radi mašinska obrada malih i velikih serija vrhunskog kvaliteta.

- Zahvaljujući savremenim tehnologijama i velikom iskustvu u obradi metala, možemo da odgovorimo i na proizvodnju najzahtjevnijih dijelova - navode iz ove kompanije.

Nakon što je od decembra prošle do posljednjih januarskih dana ove godine okončao preseljenje mašinskog parka i prateće opreme u prvu halu Humić ima razloga za zadovoljstvo. Kako navodi, svjestan je da se kvalitetan, konkurentan i uz to precizan proizvod od nehrđajućeg metala, pretežno za farmaceutsku i prehrambenu industriju, može proizvesti u modernim halama, s iskusnim i educiranim kadrom i posvećenim radom uz savremen tehnološki proces.

Humić: Savremeni procesi. H. Čalić

- Uvijek sam nastojao u svemu biti na visini zadatka, bez improvizacija. To tražim i od svojih uposlenika. U posljednjih nekoliko godina uložena su znatna sredstva u nabavku modernih mašina i osavremenjivanje tehnološkog procesa.

Mi radnike educiramo u našim pogonima. Uvijek kad sam u prilici, sugeriram i da je neophodna reforma našeg školstva. Badava je imati savremene mašine, proizvodne hale ako to nije kompatibilno s ljudskim resursima - istakao je Humić.

Još tri miliona KM

U razgovoru za "Dnevni avaz“ istakao je da se sve što se proizvede u pogonima "Indexa“ u stopostotnom procentu izvozi u Evropu i Ameriku.

Za tri godine sagradili tri proizvodne hale. H. Čalić

Za izgradnju tri hale i mašinski park u posljednje tri godine Humić je uložio oko 25 miliona KM vlastitih sredstava, a ove godine za opremu će uložiti dodatna dva miliona maraka.

Građanima, naročito mladim Bosancima i Hercegovcima, poručio bih da ne treba da idu u Evropu. Evropa je ovdje, samo treba zasukati rukave, pratiti naučna dostignuća, biti odgovoran i raditi, poručio je Humić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.