CRNA HRONIKA

Mafija se vraća starim metodama: Za prijenos poruka koriste kurire

Nicović: Kriminalci su pobjegli u stari sistem

Piše: A. KAPO

30.10.2017

Kad god se u medijima pojavi vijest da je otkrivena neka mafijaška grupa, rasvijetljeno ubistvo ili da je pao neki narkoklan te da je zaplijenjena veća količina droge, nepisano je pravilo da među mnogim tragovima i dokazima bude oduzeta i veća količina mobitela i SIM kartica.  

Iskusni istražitelji, upravo zahvaljujući međusobnoj telefonskoj komunikaciji bandi, odnosno presretnutim razgovorima, raskrinkavaju kriminalce.

Visoka tehnologija

I dok obični građani, pogotovo omladina, u stopu prate visoku tehnologiju komunikacije, kupujući takozvane pametne telefone te koristeći mnogobrojne društvene mreže, kriminalci se sve više vraćaju starinskim metodama.

Najčešće su u pitanju zastarjeli modeli Nokije, koje gotovo više niko ne koristi. Budući da su u posljednja dva desetljeća mobiteli osnovna alatka za rad svakog dilera, policija najčešće prisluškuje baš preko njih. Neizbježno su tako i dileri i policija počeli koristiti raznorazne trikove kojima se pokušavaju nadmudriti.

Prema tvrdnjama stručnjaka, preko novih mobitela i GPS sistema policajcima je olakšan posao u lociranju kriminalaca. Upravo zbog toga oni koriste starije modele mobitela, a jedan od trikova je i taj što jedan broj nekog operatera nekad koriste svega jedan dan, za jednokratnu upotrebu, nakon čega ih bacaju i uzimaju nove SIM kartice.

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član Međunarodne asocijacije policije, kaže da kriminalci koriste telefone koji se ne mogu pratiti.

- Međutim, mafija danas najčešće izbjegava bilo koju vrstu telefonske komunikacije. Imaju sistem kurira. To je stari sistem. Salvatore Provencano iz Italije krio se 54 godine jer nikad nije koristio telefon. Koristio je samo sistem ''živog jezika'', i to preko vrlo odanih ljudi. Znači, šalje se poruka samo preko čovjeka, samo preko pješaka i tu nema telefona. Sve velike akcije i operacije kriminalci u svijetu izvode bez elektronske komunikacije bilo koje vrste, telefona, maila i slično - rekao je Nicović.

Naš sagovornik kaže da su kriminalci, kako je tehnologija napredovala, ''pobjegli'' u stari sistem.


Nokia 1100: Popularna među dilerima

I Nokia 8210 dobro kotira

Model Nokia 3310 dobio i novu verziju

Veća diskrecija

- To je stari, ali oprobani sistem. Dakle, pješak na pješaka. Svi važniji poslovi kriminalaca izvode se pješački. Istina, koristi se nekad i takozvano poštansko sanduče. Tako neki kriminalac napiše poruku koja se ostavi ispod nekog kamena, recimo, kod vas na Skenderiji ili u nekom parku. Taj koji treba da dođe, pokupi i vidi o čemu se radi, nakon čega se poruka uništava. Tako da je u ovom slučaju još veća diskrecija. Drugim riječima, ozbiljne mafije izbjegavaju sve vrste komunikacije kojima policija može ući u trag. Koliko je to sigurna metoda, najbolje vam govori da sistem pješaka koriste i obavještajne službe - kazao je Nicović.

Jedno vrijeme u svijetu kriminalaca bio je popularan i govor u šiframa, ali je, kako kaže Nicović, i to prevaziđeno.

- Pa govor u šiframa je koristio Šarić (Darko, balkanski narkobos kojem se trenutno sudi u Srbiji, op. a.), pa je policija to provalila - zaključio je Marko Nicović, bivši prvi policajac Beograda.

Nokia ima kultni status

Nokia ima gotovo kultni status kod kriminalaca. To se pogotovo odnosi na tri modela. Suvereno prvo mjesto drži Nokia 1100, a dobro kotiraju i modeli 8210 i 3310. Model 3310 nedavno je čak dobio i novu verziju. Britanski mediji nedavno su objavili da su se kriminalci u Birminghamu počeli koristiti običnim mobitelima da bi izbjegli policiju. Stariji modeli ne posjeduju GPS, koji se danas nalazi u svim pametnim mobitelima. Ne posjeduju ni Bluetooth ni WiFi pa je policiji otežano kako prisluškivanje tako i pronalaženje kriminalaca. I danas su ovi mobiteli popularni, a to dokazuju i cijene. Cijene ovakvih mobitela, naime, kreću se od 100 KM pa naviše.

Pojava Skypea

I pojava Skypea zadala je glavobolju 2009. godine češkim policajcima, a kasnije i mnogim drugim policijskim agencijama. Češki kriminalci tada nisu koristili telefone i mobitel, već su isključivo telefonirali preko interneta, što policija tada nije mogla prisluškivati. Isprva su Skype koristili sofisticiraniji kriminalci, ali ubrzo su počeli koristiti i narkodileri, trgovci ljudima... Poenta je bila u tome da se prilikom prisluškivanja klasičnih telefona policija može pripojiti na centralu, dok je kod Skypea to bilo nemoguće, jer se zove i razgovara s jednog na drugi računar. Drugim riječima, policija je morala imati pristup tom računaru, a samim tim i nalog od suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.