CRNA HRONIKA

Osumnjičeni Emin Hodžić: Imam iskustva u ratovanju, ovo je mizerna količina oružja

Privođenje Emina Hodžića u Tužilaštvo KS

B. C.

1.12.2017

Pred sutkinjom Općinskog suda u Sarajevu Jasminom Sazdovski danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za određivanje jednomjesečnog pritvora Eminu Hodžiću (25), koji je u srijedu uhapšen s arsenalom oružja u automobilu. On je osumnjičen za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih sredstava.  

Hodžić je izdržao godinu zatvora  zbog ratovanja u Siriji na strani terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Obrazlažući prijedlog za pritvor, tužilac Senad Osmić je na početku istakao da je u ova dva dana Tužilaštvo stupilo u kontakt sa svim nadležnim institucijama kako bi se utvrdila povezanost krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja, sa krivičnim djelom za koje je Hodžić bio osuđen.

- U kontaktu smo sa nadležnim institucijama kako bi se utvrdila veza između ovo krivičnog djela i ranijeg za koji je osumnjičeni bio osuđen i to zbog zaštite sigurnosti građana, državnih struktura i međunarodnih institucija u BiH. Osumnjičeni je osuđen za krivično djelo terorizma, a obilježje tog krivičnog djela je nabavka, transport i držanje nedozvoljenog oružja i eksplozivnih materija - naglasio je Osmić

Tužilac je istakao da je Hodžić zatečen sa velikom količinom oružja i municije.

- Predhodno je činio krivična djela za koja je kažnjen, nedavno je izašao sa izdržavanja kazne i očito je da ona nije preventivno djelovala na njega. Iz svega proizilazi upornost u činjenu krivičnog djela, pa postoji opasnost da bi mogao ponoviti ili dovršiti krivično djelo. U kontaktu smo sa svim državnim strukturama kako bi se utvrdilo šta je bio cilj i koja je bila svrha ovog naoružanja koje može predstavljati opasnost po građane BiH - kazao je Osmić.

Odbrana koju zastupa advokatica Indira Karahodžić zatražila je od Suda da se odbije prijedlog za određivanje pritvora Hodžiću, te istakla da se ovo krivično djelo ne može dovesti u vezu sa krivičnim djelom za koje je Hodžić bio osuđen.

Emin Hodžić je  kazao da od “države ima zabranu izlaska iz BiH”, te je nadalje ustvrdio:

- Da je bila namjena oružja da bude upotrijebljeno, ono bi bilo upotrijebljeno. Ja imam iskustva u ratovanju, to je mizerna količina - kazao je Hodžić.

Advokatica Karahodžić je istakla da se ne radi o velikoj količini oružja, kako je istakao tužilac. Kazala je da je riječ o dvije puške, zolji, jednoj neispravoj bombi, te improviziranoj napravi. Po njenim riječima, tek vještačenjem će se utvrditi je li oružje bilo ispravno.

Tužilac Osmić je na ovu konstataciju kazao:

- Umišljaj predstavljaju improvizirane naprave i bombe. Onaj ko ih pravi, ima umišljaj da napravu i iskoristi. Radi se o izuzetno opasnom krivičnom djelu.

Odluka o pritvoru bit će naknadno saopćena.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.