OTKRIVAMO

Turkovićev čovjek ponovo u pljački

Tek što je izašao iz zatvora, sa Željkom Lazićem Legijom opljačkao benzinsku pumpu i ukrao 7.000 maraka

Planinčić: Učestvovao u zločinima. Arhiva Avaza

Piše: O. Matavulj/Avaz.ba

8.10.2019

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Danijela Planinčića, osuđenog člana kriminalne grupe Zijada Turkovića (osuđen na 40 godina zatvora) i Željka Lazića zvanog Legija zbog oružane pljačke “Nešković pumpe”, iz koje su ukrali oko 7.000 KM.


Ukrali Mercedes


Pljačka se dogodila 8. septembra oko 14.50 sati u mjestu Popovi kod Bijeljine, a razbojnici su isti dan uhapšeni.

Na teret im se stavljaju razbojništvo i prikrivanje. U optužnici se navodi da su Lazić i Planinčić u pljačku išli ukradenim Mercedesom A klase, vlasništvo Lj. K., koji su prefarbali i na njega stavili slovenske tablice.


Turković: Osuđen na 40 godina zatvora. Arhiva

- Lazić je maskiran ušao u prostorije pumpe i pištoljem je zaprijetio radnicima. Iz ladice u kojoj stoji pazar uzeo je 6.958 KM i pobjegao vani. Potom je ušao u ukradeni Mercedes, u kojem ga je čekao Planinčić, i velikom brzinom pobjegli su prema Pavlović mostu - navodi se u optužnici.

Policija je odmah nakon prijave blokirala sve izlaze iz grada, da bi ubrzo pronašli vozilo koje je korišteno u pljački, a zatim i osumnjičene.


Odležao kaznu


Inače, Danijel Planinčić je nedavno izašao iz zatvora, gdje je odležao kaznu od šest i po godina zbog učešća u stravičnim zločinima Turkovićeve grupe. Presuda je izrečena nakon što je sporazumno priznao da je učestvovao u ubistvu Marija Tolića, Vernera Ajdarija, odnosno zakopavanju njihovih tijela, a bio je prisutan i kada je Milenko Lakić ubio Rajka Milovanovića, koji je prethodno sam sebi iskopao raku.

Planinčić se sporazumom obavezao da će tokom suđenja Zijadu Turkoviću svjedočiti u korist Tužilaštva BiH, što je na kraju odbio. Prvobitno je novčano kažnjen sa 10.000 KM, a kada je ponovo odbio svjedočiti, osuđen je na mjesec zatvora.


Nije svjedočio zbog prijetnji

Nakon što je Danijel Planinčić odbio svjedočiti u Sudu BiH, tužiteljica Diana Kajmaković Sudu je saopćila da je on uplašen jer je dobivao prijetnje. Potom je podsjetila da je Milenko Lakić na ročištu o priznanju krivice Planinčiću rekao: “Vodi računa šta radiš. Rajko ti je poručio da je hladno tamo gdje ćeš ići i da poneseš deku.” Planinčić je na to tvrdio da se ne boji ničega, ali je ipak odbio svjedočiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.