NEMA POVRIJEĐENIH

Pomorska nesreća kod Dugog otoka: Jahta udarila u ribogojilište

Radi se o jahti dužine oko 18 metara koja je plovila pod zastavom Republike Rumunije

Sa mjesta nesreće. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

H. J. I.

23.9.2022

U pomorskoj nesreći koja se u noći s četvrtka na petak dogodila kod Dugog otoka nije povrijeđen niko od članova posade, saopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) noćas u 00.17 sati dobila je dojavu o nesreći te je u saradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula koordiniranu akciju spašavanja plovila i posade motorne jahte "Morning Light".

Radi se o jahti dužine oko 18 metara koja je plovila pod zastavom Republike Rumunije s ukupno 11 osoba/članova posade, od kojih niko nije povrijeđen. 

- Motorna jahta je prilikom udara u ogradu kavezne konstrukcije ribogojilišta u Iškome kanalu, kod Dugog otoka, pretrpjela oštećenje trupa zbog kojeg je primala more u potpalublje te je ostala nasukana na poziciji nesreće. Dolaskom na poziciju službenici zadarske Kapetanije evakuirali su 9 od 11 članova posade, budući da su voditelj i jedan član posade svojevoljno ostali na jahti nadzirati privremeno sanirano oštećenje u predjelu trupa.


Sa lica mjesta. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Službenici LK Zadar pregledali su oštećenja nasukane jahte te nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša, nakon čega su prevezli 9 brodolomaca u Zadar, gdje su pristali jutros u 03.30 sati - saopćeno je iz resornog ministarstva.

Uviđaj se još provodi, a u saopćenju se dodaje da je vlasniku oštećene jahte naloženo da mora organizirati komercijalno odsukavanje i tegalj, u najkraćem vremenskom roku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.