TRUDNOĆA IZA REŠETAKA

Zakon u BiH predviđa i ovakve situacije: Beba može s majkom biti u zatvoru do treće godine

Dana Škrba 2012. trudnoću iznijela u pritvoru, novorođenče preuzela njena majka

Trudna Dana Škrba dovođena na suđenje. Printscreen

24.4.2023

Ove godine su u ženskom zatvoru u Požarevcu imali svojevrstan baby boom, odnosno trudnicu i jednu porodilju koje će, prema zatvorskim propisima u Srbiji, sa svojim mališanima moći biti do njihove druge godine.

Lakši radovi

Ova pojava nije nepoznata ni u BiH, a, prema dostupnim podacima Federalnog ministarstva pravde, od 2003. od 2018. godine u ženskom odjelu Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Tuzli rođeno je šest beba.

Naravno, bebe se ne rađaju u zatvoru, već u kliničkim centrima, napomenuo je sarajevski advokat Muhidin Kapo. On je podsjetio da je Zakon o izvršenju krivičnih sankcija predvidio ovakve situacije te ostavio majci na odluku hoće li njena beba biti s njom u zatvoru.

- U Zakonu je predviđeno da dijete može ostati uz majku, na njen zahtjev, do navršene treće godine, a nakon toga predaje se, u sporazumu s majkom, porodici ili nadležnom organu socijalne zaštite, koji će poduzeti potrebne mjere za smještaj djeteta - pojasnio je advokat Kapo.

Kapo: Zatvor osigurava ljekarsku njegu. Printscreen

Dodao je da, po Zakonu, KPZ trudnim osuđenim ženama i porodiljama osigurava stručnu ljekarsku njegu.

Osuđena žena može se za vrijeme trudnoće zaposliti samo na lakšim radovima, a za vrijeme od šest sedmica prije, a isto toliko poslije porođaja samo na radovima koje dozvoli ljekar.

Porod i kazna

Najpoznatija trudnica u BiH je bila Dana Škrba, koja je svoju trudnoću iznijela u pritvoru zbog ubistva fotografa Mustafe Bukvića na Dobrinji.

Škrba je bila smještena u tuzlanskom zatvoru, ali zbog suđenja i mogućnosti da se porodi tokom putovanja 23. avgusta 2012. godine premještena je u sarajevski pritvor.

Ženski odjel KPZ-a Tuzla 2012.. Printscreen

U novembru iste godine Dana Škrba je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu rodila zdravog dječaka. Iako je KPZ Tuzla sve pripremio za dolazak Škrbe i bebe, ona se ipak predomislila, te je novorođenče preuzela njena majka.

Dana Škrba je vraćena u pritvor, a u aprilu 2013. osuđena je na 14 zatvora po sporazumu o priznanju krivice.

Odlaganje izvršenja kazne

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija FBiH u članu 27. predviđa i to da se osuđenoj ženskoj osobi koja se nalazi na slobodi može, na njenu molbu, ili s njenim pristankom na molbu članova uže porodice ili na prijedlog nadležnog organa socijalnog staranja, odložiti izvršenje kazne zatvora. To je moguće ako je u pitanju osuđenica koja doji dijete mlađe od godinu ili koja je trudna.

Pelene i benkice u Srbiji

Sve osuđenice u Srbiji na izdržavanje kazne šalju se u Kaznenopopravni zavod u Požarevcu, poznatiji kao „ženski zatvor“. Tamo se osuđenice s bebama smještaju u dio koji je fizički odvojen od drugih dijelova zavoda. Uprava zatvora brine da im ništa ne nedostaje. Pelene, sredstva za higijenu, benkice i hranu osigurava Zavod. Po potrebi, u zatvor dolazi pedijatar, a svaka „zatvorska beba“ ima otvoren karton u požarevačkom domu zdravlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.