DESET TAČAKA

Evo šta piše u optužnici protiv Hašima Tačija

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje...

Hašim Tači. facebook

Fu. M.

6.11.2020

Hašim Tači (Hashim Thaci) će se u sudnici u Hagu naći u ponedjeljak u 15 sati.

Kako stoji u saopćenju, optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena je 26. oktobra, a Specijalizirano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra i istog dana prebačen je u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Hagu.

U optužnici se Tači i vrh OVK terete po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održat će se na javnoj sjednici, a tokom sjednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak provjerava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razumije optužbe za koje se tereti.

Privremena vlada

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Ta krivična djela kvalifikovana su, u po pet tačaka, kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i ostali snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK - Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade Kosova, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Sistemski napadi

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bio je "postizanje i primena potpune kontrole nad cijelim Kosovom sredstvima koja su uključivala nezakonito zastrašivanje, zlostavljanje, podvrgavanje nasilju i uklanjanje onih koje su smatrali protivnicima".

Postizanje tog cilja podrazumijevalo je zločine, a Tači i ostali članovi zločinačkog udruženja dijelili su namjeru da zlodjela budu počinjena.

- Članovi udruženog zločinačkog poduhvata sproveli su sveobuhvatne ili sistematske napade na civilno stanovništvo, koje su smatrali protivničkim, na Kosovu i područjima sjeverne Albanije, najkasnije od marta 1998. do septembra 1999 - piše u optužnici.

Optuženi i njihovi saučesnici "aktivno su protivnike identificirali i uzimali za metu, otimali, ispitivali i zlostavljali. Najkasnije od aprila 1998... pripadnici OVK su držali lokacije na kojima su stotine protivnika bile pritvorene, zlostavljane i/ili ubijane, piše u optužnici.

Nije sprovedena istraga

- Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići ne samo da su "izdavali naređenja" o tretmanu protivnika OVK, nego su i "lično učestvovali u postupanju (prema njima) na terenu" odnosno u zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju. Sa svojih visokih položaja, optuženi su pripremali i sprovodili planove za ostvarenje cilja zločinačkog udruženja i učestvovali u "omogućavanju, prihvatanju, ohrabrivanju i pomaganju zločina. Iako su za zločine znali, propustili su da sprovedu istragu i kazne počinioce - piše u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.